Код Јерусалима пронађени археолошки остаци насеља старог 9.000 година

Насеље из доба неолита, највеће икада нађено у Израелу и Леванту, пронађено је током припреме терена за изградњу ауто-пута, само пет километара од Јерусалима, пренели су израелски медији на основу саопштења Управе за антиквитете.

Остаци насеља старог 9.000 година нађени су поред града Моца и сматрају се великом прекретницом у истраживању праисторијских насеобина због своје величине и добро очуване материјалне културе, изјавио је Јакоб Варди, који руководи ископавањима.

 

„Ово налазиште ће драстично променити оно што знамо о ери неолита“, рекао је Варди, објаснивши да се до сада веровало да је подручје Јудеје било празно и да таква налазишта постоје само на другој страни реке Јордан. Он је алудирао на део Западне обале, користећи библијски назив.

Насеље је пронађено само неколико десетина сантиметара испод површине земље. Оно је дугачко пола километра и верује се да је у њему живело око 3.000 становника, што је, како је описано, „стварна метропола“.

Праисторијска Моца би се зато могла мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом. Људи који су живели у том граду имали су трговачке и културне везе са становницима Анадолије, између осталих, јер одатле потичу предмети од вулканског стакла нађени на налазишту.

Становници су се бавили ловом, сточарством, посебно узгојем оваца, и пољопривредом.

Уз праисторијско оруђе, хиљаде врхова стрела, секира, сечива и ножева, нађена су и складишта махунарки, поготово сочива.

Чињеница да је семе сачувано јесте задивљујућа имајући у виду старост налазишта, рекли су археолози.

Нађене су и многобројне мале статуе, фигура вола, једно камено лице, накит и мале камене наруквице које су изгледа носила деца.

У древна времена, као и данас, насеље се налазило на обалама потока Сорек и близу других извора воде. Древна плодна долина у којој је настало јесте на путу који води до Јерусалима.

„Хиљадама година пре изградње пирамида, оно што видимо у неолитском периоду јесте да је све више становника живело у сталним насељима. Они су се мање селили и све више бавили пољопривредом", рекао је Варди.

У насељу су нађене велике стамбене грађевине, јавне дворане и места молитава и узани праисторијски пролази између њих, што указује да је планирање изградње било на високом нивоу.

Нађено је и неколико гробова и у њима камени објекти.

Испред једног гроба двојице ратника, како се верује, јер су сахрањени с бодежом и копљем, откопане су кости магарца.

„Очигледно се мислило да ће им магарац послужити у свету који долази“, рекао је Варди.

Када се заврши истраживање на археолошком налазишту, следи наставак рада у лабораторији, најавили су археолози.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво