Због хладног лета Јапанци ће плаћати краставце сувим златом

Неуобичајено хладно и облачно време нанело је велике штете пољопривредницима у Јапану, али и произвођачима и продавцима летње гардеробе.

За разлику од већег дела света, Токио се суочио са најнижим јулским температурама у последњих 60 година, што је довело до озбиљних поремећаја на тржишту пољопривредних производа, на коме су цене појединих пољопривредних култура више и до 70 одсто.

Јапан је погођен неуобичајено облачним временом и ниским температурама. Последњих 20 дана становници Токија су у просеку имали само три сата сунца дневно, што је најнижи рекорд од када је јапанска Метеоролошка агенција почела да прикупља податке од 1961. године.

Недостатак сунчеве светлости и ниске температуре утицале су на пољопривредну производњу на већем делу јапанског архипелага. Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и рибарства Јапана, цене краставаца порасле су за 70 одсто, на токијској централној тржници, мада су и цене већине повртарских култура достигле двоцифрено повећање.

Међутим, цене лука, беле ротквице и шаргарепе су пале, јер су на острву Хокаидо, на коме се гаји највећи део овог поврћа, биле уобичајене временске прилике.

Узрок овако хладног и кишног времена је антициклон у Охотском мору, на источној обали Русије, који је потиснуо хладан и влажан ваздух преко Јапана ка југу.

Кишна сезона у Јапану иначе траје од краја јуна до почетка јула, када наступају два месеца високих температура и високе влажности ваздуха. Овако хладно време утицало је и на продају летње одеће.

Због топлотног таласа који је у јулу прошле године захватио Јапан страдало је више десетина хиљада људи. Тада је забележена и највиша икада измерена температура од 41,1 степен Целзијуса у граду Саитами, северно од Токија.

Организатори и спортисти се надају још једном хладнијем лету наредне године када ће у Токију од 24. јула до 9. августа бити одржане Олимпијске игре.

Јапанска метеоролошка агенција прогнозира да ће се облачно и хладно време задржати још ове недеље, али се очекује да ће се температуре до краја јула вратити на уобичајене вредности за ово доба године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво