Откуд самурај у Лозници?

Самураји су били привилегована племићка војничка каста феудалног Јапана до револуције 1868. године. Част је била центар живота самураја, а у то време једини су имали презиме и оружје. И Србија има свог самураја: обучен у кимоно, са катаном у рукама, у свом клубу вежба Младен Буразеровић, једини самурај не само у лозничком крају, него на читавом Балкану. Испунио је дечачке снове и следи бушидо кодекс, односно „пут ратника“ радећи и живећи у складу са оним што се очекује од самураја без обзира на то где се налази.

Младен Буразеровић из Лознице завршио је два факултета, Медицински факултет и Факултет за физичку културу, говори више страних језика, а доста воли јапанске борилачке вештине.

Добио је звање самураја и први је и једини самурај у Србији и региону. Младим Лозничанима приближава ову племениту вештину.

„Иначе сам из Београда, али родом из Лознице, и пре две године сам одлучио да се преселим у свој родни крај. Лозница је за мене један јако леп и мали град, миран и доста другачији од Београда“, почиње своју причу Младен додајући да је пре три године промовисан у звање самураја.

Његове вештине оценио је Масаши Јокојама, велики самурај из Јапана, а на препоруку Алфонса Торегросе из Италије који има звање капетан самураја.

Алфонсо каже да му се Србија свиђа много, да је народ диван и да се он помало осећа као Србин.

„Промоцијом у првог самураја Србије постао сам и једини самурај у региону, јер тренутно на овим просторима нема никога са овим звањем. У питању је почасна титула, као што је доктор наука. Да би неко постао самурај треба да се бави јапанским традиционалним борилачким вештинама, дакле не новијим вештинама које су окренуте спорту и такмичењу, као што је данас модерни карате, него изворни, стари карате где се ради на усавршавању вештине“, објашњава Младен.

Своје знање Буразеровић преноси и на младе Лозничане. 

„Моја циљна популација јесу деца јер сам и у Београду радио неких осам година са децом кроз клубове које сам тамо водио. Лозничани су заинтересовани за јапанску и културу и борилачке вештине јер оне заступају вредности које нису данас много популарне у друштву и људи то препознају“, истиче српски самурај.

Према његовим речима, важно је децу учити да, пре свега, буду добри људи, а тек након тога квалитетима које су поседовали самураји, а тек онда вештинама којима су они владали. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

za samuraja

bravo dete! svaka ti čast! Loznica ima čime da se ponosi!

(четвртак, 18. јул 2019, 04:41) - anonymousmilenavucicevic [нерегистровани]

Loznički samuraj

BRAAAVO ZA NAŠEG ZVEZDANOG LOZNIČANINA!!!

(среда, 17. јул 2019, 12:13) - Филип [нерегистровани]

Цар

Свака част царе!