Српкиња у свемиру

Глумица, мисица, модел, пилот, падобранац и професорка енглеског језика и књижевности Наташа Павловић биће прва Српкиња која ће се винути у свемир. Она је међу првих 300 људи који су купили 200.000 долара вредну карту за суборбитални лет „Вирџин галактика“, компаније Ричарда Бренсона.

У калифорнијској пустињи Мохаве, на представљању "Спејсшипа 2" (текст "Бренсон представио 'ВСС Ентерпрајз'"), прве комерцијалне летелице у свемирској флоти "Вирџин галактика", компаније милијардера Ричарда Бренсона, међу 800 присутних, Срби су имали свог представника - Наташу Павловић.

Не међу новинарима, не међу ВИП гостима, него међу будућим астронаутима!

Ова глумица, мисица, модел, лиценцирани пилот, падобранац и професорка енглеског која живи у Америци, међу првима је који су платили 200.000 долара за суборбитални туристички лет у свемир, до висине од 110 километара.

"Срби су на лошем гласу у медијима. Желим да 'подигнем' све Србе", изјавила је Наташа која ће уз помоћ кредита и своје породице добити прилику да "своју земљу учини поносном".

Порекло

Наташа Павловић, српско-америчка лепотица "плаве крви", како се наводи на њеном сајту, потомак је херцеговачког војводе Павла. Из села Попови код Бјељине је још у детињству емигрирала у САД, настанила се у Чикагу, а после девет година, 1981, преселила у Лос Анђелес у потрази за глумачком каријером.

На калифорнијском универзитету UCLA стекла је диплому професора енглеског језика и књижевности.

Након што је њен стриц Слободан "Мајк" Павловић заједно са стрином Миром основао Слобомир, "град слободе и мира" на граници између Републике Српске и Србије, Наташа је постала његов међународни амбасадор.

Слободан и Мира су такође изградили и Павловића мост, основали Универзитет Слобомир П, као и Интернационалну банку Павловић.

Ден Тана јој је кум.

Холивудска каријера

Њено интересовање за индустрију забаве почело је још док се као девојчица дружила са телевизијским програмом и Барбикама. Страст за креирањем сцена и ликова одвела ју је на часове импровизацијске глуме чланова чикашке комедиографске школе, где је провела четири године.

Касније су је примили у престижну приватну Холивудску професионалну школу у Лос Анђелесу, коју су похађали и Натали Вуд, Мики Руни и Рајан О'Нил, као и Валери Бертинели и Тејтум О'Нил. Глуму је учила у класи легендарног професора Сала Дејноа.

Појавила се у више од 60 епизода разних "прајмтајм" телевизијских серија, као што су "Режи ме", "Монк", "Алиас" и "Сибил".

Редитељ Блејк Едвардс ју је 1993. ангажовао за филм "Пинк Пантеров син", а продуцент Доналд Белисарио за улогу Марине Освалд у "Quantum Leap". Радила је са Фредијем Принцом јуниором, Сибил Шепард, Гаријем Бизијем, Скотом Бакулом, Џорџом Хамилтоном и другима.

Прошле и почетком ове године смо је гледали у шест епизода серије "Горки плодови" на РТС-у, као докторку Павловић, офталмолога.

Наташа и авијација - љубав која траје од 90-тих

Наташин дугогодишњи партнер Џо Лара, глумац, кантри певач и пилот, нама познат из филма "Тарзан на Менхетну" и ТВ серије "Тарзан: Епске авантуре", утицао је да се "вине у ваздух".

"Упознали смо се на часовима глуме. Имала сам неке пријатеље пилоте у Санта Моники који су ме позвали да летимо. Било је то 90-тих. Отишла сам и заинтересовала се, па сам почела да узимам часове", каже Наташа.

Данас је она заљубљеник у летење, падобранац, лиценцирани пилот и потпуно посвећена авијацији. Управљала је разним једномоторним летелицама попут "цесне 172", "цесне 182", "скајлајна", "питс спешела" и "Л-29 долфина".

У фебруару 2004. године пружила јој се прилика да оде у Москву и буде копилот у "Мигу-25" којим је, брзином од 2,4 маха, из ваздухопловне базе у Русији стигла до ивице свемира. Овим подухватом се уписала у историју као прва Српкиња која је одлетела "тако високо".

На висину од 26 километара, коју је летелица постигла прелазивши по 1,6 километара сваких две секунде, Наташа је понела три заставе - српску, америчку и руску.

"Америчку сам носила јер сам одрасла, школовала се и живим у Америци. Српску, јер се осећам Српкињом, тамо сам рођена и тамо су моји корени. Руску, јер су ми оно омогућили да доживим тај лет", изјавила је том приликом Наташа.

"Горе смо пилот и ја извели неке акробације. Било је заиста забавно и врло узбудљиво", сећа се Наташа. "После овог лета вратила сам се у Београд. Било је то врло значајно за људе у Југославији. Бити Мис Југославије, имати каријеру у Холивуду и летети Мигом до ивице свемира велики је успех у Србији. Након лета сам пожелела да постанем астронаут."

Игром случаја, на једној добротворној вечери упознала је Дениса Тита, човека који се прославио тиме што је постао први свемирски туриста који је "платио карту".

"Цело вече сам му постављала питања и нисам му дала да оде док ми не каже како могу да одем у свемир за мање од 20 милиона долара, јер ми је само толико фалило", уз осмех је причала Наташа новинару "Ерпорт џурнала", специјализованог авијатичарског магазина.

"Дао ми је број телефона Ерика Андерсона, председника и извршног директора агенције 'Спејс адвенчерс'. Контактирала сам га и обезбедила спонзорство за лет."

Верује у Бренсона

А онда је чула за милијардера Ричарда Бренсона и амбициозне планове за комерцијалну линију у свемир. Одмах је позвала његову канцеларију.

"Рекла сам му да сам озбиљна и да желим да идем. Ја сам авантуриста! Рекла сам му да хоћу то да урадим за целу Југославију, за Србе, да стварам историју и 'подигнем' људе у Југославији. Била сам међу првима који су се пријавили и на тај начин постала један од чланова-оснивача - има нас само 84."

Бренсонов матични брод "WhiteKniteTwo" (који ће до извесне границе носити путничку комерцијалну летелицу "ВСС Ентерпрајз"), већ је летео.

"Постоји још компанија које покушавају исто што и ми, али још нису тестирале своје летелице. Имам пуно поверења у Ричардову компанију и његов безбедности аспект - они ће учинити то могућим", сигурна је Наташа.

А док се то не деси - вероватно до 2011. године - Павловићева планира да у Београду организује догађај на којем ће сакупити средства и предати их становницима Слобомира, стричевог града у Републици Српској.

"Узбуђена сам јер има много дивних људи у мојој земљи. Желим да свет упозна Југословене и види колико су талентовани, вешти, дружељубиви и авантуристички настројени."

Наташа је активни члан Међународног удружења жена пилота "99s" и покушава да досегне "нове висине" користећи своју страст за летењем. "Не желим да будем комерцијални пилот, јер уживам у рекреативном летењу. Волела бих да децу упознајем са авијацијом и мотивишем их да постану пилоти."

Године 2007. је основала Фондацију Наташа Павловић, међународну организацију која се бави позитивним утицајем на људе и планету.

Истичемо још да ју је америчка држава Тексас прогласила почасним грађанином, а Лујзијана наградила за добротворни рад.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи