Орлови крсташи – волимо их, али само на грбовима

Њихов лик се налази на грбу Србије. По њима неки наши спортисти носе надимке. То су орлови крсташи који се у Србији боре за опстанак. Већ три године траје пројекат заштите јединог гнездећег пара у нашој земљи – Боре и Ержике. Њихово станиште налази се у близини српско-мађарске границе, у Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“.

Да би се стигло до тачке одакле се осматра последњи регистровани пар орлова крсташа у Србији, потребна је двадесетоминутна адреналинска вожња атарским путевима у близини села Српски Крстур.

На километар од њиховог станишта, волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, у гнездећем периоду, 24 часа мотре на све активности у резервату како би заштитили орлове крсташе од негативног људског утицаја.

„Та птица је била блиска нама, а управо због те близини данас, нажалост, имамо ситуацију да је на ивици изумирања, зато што смо јој узели станиште, прогањали и узнемиравали је“, каже Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Орлови крсташи бирају високе храстове за своје станиште. Због дивље сече храстова је све мање, али Бора и Ержика успели су да направе и резервно гнездо. Волонтер Марко каже да орловски пар сваке године има младунце.

У гнезду је тренутно двоје птића који би требало да узлете следеће недеље.

„Орлови воле овакве пределе. Равне пољане и ливаде, али да има високих дрва на којима они могу да се настане. То им представља одличну територију за лов и развој. Углавном избегавају велике врућине и лове у јутарњим или поподневним сатима“, објашњава Марко Цвејанов, волонтер Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Кроз пројекат „Панон игл лајф“ (Panon Eagle Life), Европска унија подстиче повећање броја орлова крсташа и њихову заштиту у Панонској низији. У пројекту, поред Србије, учествују и Мађарска, Аустрија, Чешка и Словачка.

„Потребна је добра сарадња државе и локалних самоуправа у заштити животне средине да би се очували ови драгоцени резервати природе. Сви треба да се укључе – и они који се овде баве пољопривредом, имају краве или овце, они који се баве туризмом, грађани, невладине организације. Сви морамо да се научимо да живимо у складу са природом, да не угрожавамо једни друге“, истакао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Мађарска популација орлова крсташа сада је стабилна, кажу у српском Друштву за заштиту птица, што даје наду да ће те ретке птице потражити друштво са ове стране границе, те поправити бројно стање популације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво