„Парче“ леда са Антарктика биће пребачено у Кејптаун или Перт

Милијардер Абдула Алшехи из УАЕ, инвеститор и предузетник, планира да до краја године пребаци огромну санту леда у Јужну Африку или Аустралију.

Сам пројекат, како он тврди, коштаће око 80 милиона долара, а циљ овог милијардера је да овим мегатестом види да ли постоји могућност да неку санту пребаци и у Уједињене Арапске Емирате како би свом народу обезбедио свежу воду.

Осим што ће донети свежу воду, ово ће бити и права туристичка атракција за земљу која и није баш навикла на лед.

Алшехи је за Јуроњуз рекао да је, према рачуницама, јефтиније донети санту леда него користити десалинизацијске воде, до којих се долази вађењем соли из морске воде.

„Постројења за десалинизацију траже много новца, а пумпање воде из залива убија рибе и морски живот. Верујем да је ово и економски и еколошка боља опција, не само за УАЕ већ и за цео свет“, рекао је Абдула.

Алшехи је подсетио да су слични планови постојали и раније, а пројекат Саудијске Арабије пропао је 1977. године због техничких проблема.

Да би у овоме успео, милијардер планира да око санте леда изгради метални „каиш“ како би бродови преко океана допремити ледену коцку. Санта леда која ће бити одабрана за коришћење биће селектована преко сателита и могла би да буде дуга око 2,5 километара.

Очекује се да санта током свог десетомесечног путовања изгуби чак 30 одсто масе.

Санта ће донети милионе литара свеже воде тој арапској земљи, а донеће и кишне облаке испуштањем хладног и влажног ваздуха.

Алшехи се нада да ће пројекат постати велика туристичка атракција.

Финални пројекат коштаће између 100 и 150 милиона долара, а око 70 милиона долара ће бити потрошено на тестирање.

Уједињени Арапски Емирати су једна од најсушнијих земља.

Клима је изузетно сушна и за годину дана падне мање од 100 милиметара кише.

Упркос томе, УАЕ троше двоструко више воде од глобалног националног просека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво