Јапанско грожђе „Руби Роман“ поново обара рекорде

На првој овогодишњој аукцији на јапанској тржници, један грозд црвеног грожђа сорте „Руби Роман“продат је за 1,2 милиона јена или 11.000 долара, што га чини најскупљим гроздом откако се ова врста воћа појавила на тржишту пре 12 година.

Грожђе названо „Руби Роман“ познато је по томе што је изузетно сочно, с мало киселости и високим садржајем шећера. За Јапанце је ово грожђе статусни симбол и често се дарује као поклон.

Ова скупоцена сорта јапаског грожђа се гаји исључиво у регији Ишикава на западној обали острва Хоншу. Свако зрно је величине лоптице за пинг-понг и мора тежити 20 грама. Од овог грожђа се не производи вино, већ је искључиво намењено за јело.

Купац који је одвојио 11. 000 долара на овогодишњој аукцији је Такаши Хосокава, шеф ресторана у покрајни Ишикава, а намера му је да својим гостима послужује по зрно грожђа.

„Понудили смо 1, 2 милиона јена да бисмо обележили 12. годишњицу од када се ово грожђе појавило на првој аукцији. Желели смо да са нашим гостима поделимо радост уласка у нову еру“, нагласио је Хосокава, мислећи на нову еру која је у Јапану започела крунисањем цара Нарухита.

Овако висока цена грожђа можда је последица и забринутости за квалитет „Руби Романа“ која се појавила због лошег времена крајем јуна, и наглог пораста температуре почетком јула. Међутим, произвођачи очекују да ће до краја септембра испоручити 26.000 гроздова. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво