Где је данас камење са Месеца које је Тито добио

Ове године обележава се пола века од како се на Месец спустио „Аполо 11“ са трочланом посадом. Први је закорачио Нил Амстронг а затим му се придружио и Едвин Олдрин док је Мајк Колинс био у командном модулу. Слетели су у 2.56 по универзалном времену, а ТВ Београд је то директно преносила. Само неки месец касније астронаути су стигли у Београд и председнику Титу донели на поклон неколико каменчића са Месеца.

Донели су их у Београд Армстронг, Олдрин и Колинс 18. октобра 1969. године, када су посетили СФРЈ у оквиру „Пута мира“, који је обухватио 22 земље. Посета је трајала до 20. октобра.
Данас се чувени каменчићи са Месеца налазе у Музеју Југославије.

Катарина Живановић, кустос овог музеја, истиче да посетиоци очекују грумен или неки већи камен: „Сви се изненаде када виде да су то заправо фрагменти Месечевог тла“.

Предмет је председнику СФРЈ поклонио Ричард Никсон 1970. године и иако је уручен Јосипу Брозу Титу заправо је поклон народима Југославије, што је и написано на плочи која се налази уз каменчиће.

Њих има пет, али су веома драгоцени и због тога се не могу често видети, нарочито ван Музеја.

„Процењена вредност овог експоната је изузетно велика и то је разлог што он изузетно ретко излази из Музеја. Нису потребни посебни услови за његово излагање, већ стандардни микроуслови – у питању је камен и због тога је таква ситуација“, објаснила је Живановићева и додала да су неопходни посебни услови када каменчићи путују, што подразумева и полицијску пратњу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се