Како се Кинези уче правилном одлагању отпада

У кинеском граду Шангају од прошле недеље важе нови закони о одлагању отпада. Осим новчаних казни, грађани се подстичу на рециклажу и низом активности, чак су и мајмуна обучили да сортира смеће. У Кини ће ускоро бити завршен још један величанствени мост, а један уметник је одлучио да направи макету древне грађевине само од штапића за јело.

Кинези су познати по изградњи брзих железница, огромних грађевина и великих мостова на невероватно неприступачним местима. Један такав мега мост који ће повезати три југозападне кинеске провинције добио је главну конструкцију.

Свод моста назван Ђи Минг Сан Шенг, што у преводу значи јутарњи кукурик, изграђен је на тромеђи провинција Јунан, Гуиџоу и Сичуан. Висина од највише тачке моста до реке износи око 160 метара, отприлике као једна зграда од 50 спратова.

Током изградње, неимари су превазилазили разне тешкоће због суровог неприступачног терена. Изградња је почела 2016., а мост би требало да буде завршен до краја ове године.

Нема добре грађевине без добре макете, а некада служе само за украс. Један кинески уметник направио је макету древне грађевине користећи 5.200 штапића и привукао велику пажњу.

Макету инспирисану класичним баштама града Суџоуа, направио је Чен Ђинђије из источне кинеске провинције Фуђијен. Уметник је посебну пажњу посветио детаљима, попут степеница, зидова, ходника. Макета је висока 45 центиметара, а дугачка скоро метар и по.

„Најтежи су кровни венци јер су увијени. Штапићи су прави, али сам желео да направим нешто да људи кажу 'Вау, како су дивне кривине'. То је био изазов“, каже Чен Ђинђије.

Сваки прозор и врата на макети могу да се отворе и затворе као на правој грађевини. Читава структура је веома стабилна, иако нема ниједног ексера. Штапићи и лепак су све од материјала што је користио.

„Било ми је потребно око 45 дана. Нисам имао цртеж по ком сам радио, идеје су ми наилазиле успут док сам радио“, објашњава Чен.

На популарној кинеској друштвеној мрежи за дељење видео клипова „Доујин“, снимак Ченове макете имао је 18 милиона прегледа, а многи су пожелели и да је купе.

У Шангају је прошле недеље ступио на снагу сет закона о сортирању смећа. То је веома важан корак који претходни рециклажи, а колико је једноставан, доказала је и једна шимпанза. Шимпанза у Парку дивљих животиња у Шангају научила је да одваја папир, пластичне флаше и коре од банане у одговарајуће канте.

Многе животиње иначе имају неке своје навике које им помажу да остану здраве и да одржавају своју околину чистом. Примера ради, панде често одаберу само једно место које ће им бити тоалет. Ракуни перу храну пре него што је поједу, а галебови помажу да плаже буду чисте тако што једу остатке хране.

За разлику од животињског, у царству људи је мало другачије, па се становници Шангаја од прошле недеље суочавају са строгим новчаним казнама уколико не буду поштовали нова правила о одлагању отпада.

Ово је једна од ретких прилика којој некоме рећи „што си мајмун", није увреда, већ похвала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи