Вратиле се роде у Сакуле

Село Сакуле у општини Опово познато је по родама које сваке године дођу и, како кажу мештани, свака зна где јој је гнездо. Сви им се радују, јер их и даље сматрају симболом среће, плодности и благостања.

Кишно пролеће веома је погодовало родама јер у сушном периоду оне имају мање хране, а сад у рекама, барама и рибњацима имају разних гмизаваца и инсеката у изобиљу.

У Сакулама су роде тренутно населиле 38 гнезда у којима гаје своје птиће. Сви им се радују, јер су то лепе моногамне птице које остају целог живота заједно и сматра се да доносе срећу.

„Једно смо од најважнијих влажних станишта орнито фауне у Србији где имамо преко 225 врста птица. Потамишје је познато као долина са најширом изливном површином и приликом високог водостаја имамо много мочвара, рибњак и слатинских језера“, каже Чедомир Вучковић, члан Друштва за заштиту и проучавање птица Војводине.

Мештани кажу да воле да гледају роде које слећу увек у своје гнездо и да посматрају како га поправљају, јер желе да птићима буде лепо и удобно. Толико им значе да су ове птице селице постале и симбол на застави општине.

Електричари су покушали да им направе постоља на бандерама, али ниједно се није населило, јер роде хоће саме да да праве своје гнездо, а не да дођу на готово.

До краја августа Сакуљани ће живети са својим родама а онда ће ове птице кренути на пут дуг неколико хиљада километара како би презимиле у топлијим крајевима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво