Вратиле се роде у Сакуле

Село Сакуле у општини Опово познато је по родама које сваке године дођу и, како кажу мештани, свака зна где јој је гнездо. Сви им се радују, јер их и даље сматрају симболом среће, плодности и благостања.

Кишно пролеће веома је погодовало родама јер у сушном периоду оне имају мање хране, а сад у рекама, барама и рибњацима имају разних гмизаваца и инсеката у изобиљу.

У Сакулама су роде тренутно населиле 38 гнезда у којима гаје своје птиће. Сви им се радују, јер су то лепе моногамне птице које остају целог живота заједно и сматра се да доносе срећу.

„Једно смо од најважнијих влажних станишта орнито фауне у Србији где имамо преко 225 врста птица. Потамишје је познато као долина са најширом изливном површином и приликом високог водостаја имамо много мочвара, рибњак и слатинских језера“, каже Чедомир Вучковић, члан Друштва за заштиту и проучавање птица Војводине.

Мештани кажу да воле да гледају роде које слећу увек у своје гнездо и да посматрају како га поправљају, јер желе да птићима буде лепо и удобно. Толико им значе да су ове птице селице постале и симбол на застави општине.

Електричари су покушали да им направе постоља на бандерама, али ниједно се није населило, јер роде хоће саме да да праве своје гнездо, а не да дођу на готово.

До краја августа Сакуљани ће живети са својим родама а онда ће ове птице кренути на пут дуг неколико хиљада километара како би презимиле у топлијим крајевима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. јун 2019, 03:57) - Perica [нерегистровани]

Obozavam Rode

Zivim na Floridi I dosta slicnih ptica rodama ima. Prosto vam zavidim sto vam dolaze rode jer ja obozavam rode a i lastavice Uzivaj te

(четвртак, 27. јун 2019, 03:00) - anonymous [нерегистровани]

Šta bre roda? Vrabac bre, Dživdžan! On je heroj!

Tako mali i jadan, a sila od ptice. Prezimi zimu. Dok ove selice se sele, dolaze i odlaze on ostaje ovde, jer ovo je njegova domovina. Bravo za Dživdžana bre!

(среда, 26. јун 2019, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Divno

Juče sam u ataru Sakula na poplavljenim livadama video 50- ak roda u potrazi za hranom.