Сахрана у свемиру? Може, 5.000 долара по граму

„Спејс Екс“ се спрема да лансира трећу по реду ракету „фалкон хеви“, овај пут са 24 сателита на њој, али и још једним необичним теретом – посмртним остацима.

Лансирање је заказано за касно вечерас и заједно са уређајима који ће орбитирати око Земље на себи ће носити и кремиране остатке 152 особе.

Место на ракети за посмртне остатке закупила је компанија "Celestis Memorial Spaceflights", која се бави куповином простора на свемирским летовима и његовим попуњавањем малим металним капсулама са људским пепелом.

Осим бизарности, читаву причу карактерише и висока цена – 5.000 долара по граму пепела.

Капсуле са остацима ће се наћи на једном од сателита и кружиће око Земље све док је у употреби.

Свака капсула угравирана је са натписом попут оног на гробним споменицима, са именима чији је пепео као и разним порукама.

Компанија "Celestis Memorial Spaceflights" ради од 1994. године, а до сада је већ у свемир носила капсуле на 15 различитих ракета - осам суборбиталних летова, шест у Земљину орбиту и један чак до Месеца.

Осим орбиталних летова, компанија нуди и путовање пепела у такозвани дубоки свемир, али је та услуга знатно скупља – 12.500 долара по граму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи