У новој мисији „Фалкон хеви“ у свемир носи и пепео покојника

„Спејс икс“ за 24. јун најављује треће лансирање ракете „Фалкон хеви“ која ће у свемир понети 24 сателита. На једном од сателита налазиће се и пепео 152 покојника.

„Фалкон хеви“ је на првој мисији био фебруара 2018. године, а други пут у априлу ове године, када су лансирали комуникациони сателит „Арабсат 6А“. Но, Илон Маск, оснивач компаније „Спејс икс“ најављује да ће ово бити најзахтевнији подухват, јер треба да распореде преко 20 сателита у неколико различитих орбита, што подразумева да ће мотори више пута морати да се покрећу.

Један од сателита који „Фалкон хеви“ носи у орбиту око Земље на себи има Насин атомски сат „Дип спејс“ који треба да промени начин навигације кроз свемир. На истој космичкој летелици налазиће се и метална капсула са пепелом 152 преминуле особе чије породице су желеле да њихови посмртни остаци почивају у свемиру.

Овај пројекат реализује се преко организације "Celestis DNA" која је од свог оснивања 1994. године послала пепео преминулих људи помоћу 15 различитих свемирских летелица. Шест је послато у земљину орбиту, осам у далеки свемир и једна је избачена на Месец.

Између осталих, "Celestis" је 1998. године превезао на Месец пепео геолога и планетарног научника, Јуџина Шумејкера, а остатке глумца Џејмса „Скотија" Дуана, јунака серије „Звездане стазе“ послао је у земљину орбиту 2008. године.

Пепео преминулих је спакован у металне капсуле, а породица може изабрати да пошаље између једног или седам грама пепела. Цене за слање пепела у свемир крећу се од 5.000 долара за орбиталне летове, док је за летове у дубоки свемир и лунарне потребно одвојити од 12.500 долара, па навише.

На свакој капсули исписана је опроштајна порука, као што то породице раде на надгробним споменицима својих најмилијих. "Celestisov" терет је равна метална навлака у коју су техничари залепили сваку од 152 капсуле и затим је причврстили за горњу палубу сателита.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи