Медијана скривала луксузно купатило и највеће терме на територији Србије

На археолошком локалитету Медијана у Нишу нова открића. Луксузно купатило поред Константинове виле, заправо су највеће приватне римске терме на територији Србије.

Најновија открића на локалитету су таква да превазилазе очекивања археолога. Римско купатило из четвртог века не само да је изузетно велико, већ ће било и веома ликсузно.

Постојале су просторије за пресвлачење, купање, масажу, сунчање, а било је и вежбаоница, откривено је и подно грејање, мозаик, фреске, скулптуре. Све то указује на изузетан луксуз. 

Ово купатило било је посебним ходником повезано са вилом са перистилом коју данас знамо као Константинову вилу и, највероватније, просторије купатила су биле царске просторије.

Археолошко истраживање још није завршено, али оно што је до сада откривено указује на то да је то било највеће купатило, највеће терме на територији Србије, а вероватно и шире.

„Када смо кренули да ископавамо, видели смо да се терме као хоботница шире на све стране и у том је веће задовољство јер је габарит терми око 1.200 метара квадратних заједно са инфраструктуром и архитектуром“, објашњава руководилац истраживања Надежда Гавриловић Витас из Археолошког института Београд и додаје да декорација на коју су наишли током ископавања – фрескосликарство, архитектонска мермерна пластика, два феноменална налаза фрагментованих скулптура – говори у прилог луксузности и монументалности објекта.

Археолошки парк Медијана код Ниша 2012. године затворен је за посетиоце због радова на покривању локалитета. Отварање се очекује чим се заврши истраживање купатила и, наравно, конзервирање тих налаза.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво