Толкин на чешки начин

Толкинове књиге „Хобит“ и „Господар прстенова“ спадају у она дела која читају сви – деца, студенти, уметници, писци, политичари. Детаљно осмишљен митски свет чешки фанови преточили су у јединствену реалност на свој начин.

Промицала су копља, звецкали мачеви, летеле стреле у близини чешког града Докси. Више од хиљаду љубитеља Толкинових књига и магичног света у којем живе хобити, вилењаци, орке, виле, патуљци, организовали су чувену битку добра и зла.

Битка пет војски одржава се редовно, сваке године, од 2000. године у шуми удаљеној 80 километара од Прага.

Мушкарци и жене обучени према описима из Толкинових књига борили су се репликама историјског оружја. Како би се избегле повреде и забава не би претворила у нешто нежељено, оружје је направљено од пене, а врхови заштићени пластичним омотачима. Сваки учесник добија одређени број „живота“, према томе колико је напора уложио у свој костим.

Иако надахнуте познатим причама из „Средње Земље“, битке немају предвиђене победнике, па се већ неколико пута десило да силе зла освоје победу. Али то и није битно јер људи долазе да би проживели омиљене приче и срели друге поклонике ових прича.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво