Египат тражи обуставу продаје скулптуре старе 3.000 година

Иако је аукцијска кућа „Кристис“ навела да је продаја скулптуре-портрета, која приказује славног Тутанкамона, легална, Египат покушава да заустави аукцију.

Скулптура-портрет – смеђа глава од кварцита са приказом Тутанкамона, стара 3.000 година, требало би да буде продата на аукцији у јулу, и могла би да достигне цену вишу од пет милиона долара, тврди Кристис, преноси АП. 

Египатско Министарство спољних послова саопштило је да је захтевало од аукцијске куће да достави документе који доказују власништво над предметом, као и да се обратило британским властима и агенцији УН за културу и образовање да „зауставе процес продаје“ портрета и других објеката из Египта који се налазе у збирци.

Додаје се да Египат има право на предмет на основу садашњих и претходних закона.

Према закону из 1983. године који регулише власништво над антиквитетима, сви древни предмети пронађени у земљи сматрају се државном имовином, „изузев антиквитета чије је власништво или поседовање већ утврђено у време ступања овог закона на снагу“.

„Кристис“ се брани 

Египат одавно тражи да се антиквитети које сматра државном имовином врате у домовину. „Кристис“ у међувремену брани свој процес продаје. 

У саопштењу акцијске куће наводи се да се предмет који приказује Тутанкамона, који је добро познат и излаган у последњих 30 година, продаје из „Ресандро“ колекције, једне од најпознатијих светских приватних колекција египатске уметности.

Збирка садржи мраморне главе из античког Рима, осликани дрвени египатски ковчег и бронзану статуу египатске мачке.

Садашња колекција набављена је од Хајнца Херцера, трговца са седиштем у Минхену 1985. године.

Пре тога, Јосеф Месина, аустријски трговац, купио ју је 1973. или 1974. године од принца Вилхелма фон Турна, који ју је наводно имао у својој колекцији од шездесетих година 20. века, тврде из аукцијске куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво