„Од Хадријана до понизне Софије“ у 12 метара стрипа

Алекса Гајић више пута је награђиван за иновацију на Међународном салону стрипа, а његов први стрип у кутији „Премотавање“ освојио је Гран при 2012. године. Идеја о пројекту и прича по којој је настао стрип „Од Хадријана до понизне Софије“ потиче од Драгана Богичића, управника Народног музеја Велико Градиште, где је стрип премијерно представљен у Ноћи музеја.

Полазиште су била два артефакта која се чувају у Музеју, која деле два миленијума, римски новчић и литографска разгледница...

„У питању су писмо понизне Софије с почетка XX века и један Хадријанов новчић, с почетка наше ере, који је носио један римски војник. Прича је баш из тог разлога испала необично. Успели смо да испричамо кратак историјат Великог Градишта кроз једну причу која је заправо фантастика, а омеђена је стварношћу“, истиче Алекса Гајић.

Непозната понизна Софија почетком XX века постала је модисткиња у Београду, а у писму је навела: „Немојте се љутити што сам отпутовала, јер је морало бити ради моје будућности.“

У стрипу она је одбегла вила, са ушћа реке Пек у Дунав. Њена прича преплиће се са причом о Хадријановом новчићу који повезује векове и миленијуме како би затворио круг среће око оних који га поседују.

„Овај стрип има траку од 12 метара, тако да читање траје отприлике десет минута. Куриозитет је то да ће стрип бити објављен на још два начина. Осим кутије, стрип ће имати екранизацију, односно анимирану верзију на Јутјубу, као и уобичајени магазински појавни облик који је прво изашао у Политикином забавнику. Тако да је у питању троструко читљив стрип“, објашњава Гајић.

Дрвени стрип објекат Од Хадријана до понизне Софије израђен је у 100 примерака. Ово је пионирски подухват код нас, а замишљен је као уметнички украс који може стајати на зиду и по потреби за сањарењем изнова се премотавати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво