Коста и у 97. години сваког часа спреман за журку

На старост многи гледају као на најнезанимљивији, а често и најтежи део живота. Да не мора увек тако да буде, екипа РТС-а уверила се у једном београдском дому за старе.

Да бисте дошли на ову игранку, подразумева се да морате бити старији од 18 година. Предност имају они који су већ дуги низ година у пензији. За добру атмосферу задужен је Коста Ракић. Он има 96 година.

Упитан шта се данас слави, када је весело, одговара: „Славимо ваш долазак. Откако сам ја овде дошао имали смо три-четири игранке“. 

Kоста, иначе бивши новинар, у дом је стигао пре годину дана. Да смо тада снимали ову репортажу затекли бисмо га у потпуно другачијем стању.

„Kоста је дошао овде након болничког лечења, прогнозе су биле јако лоше, ако га сад питате неће се сећати свог доласка, био је потпуно непокретан, несвестан. Након неге и пажње коју је овде добио он је успео да се опорави“, каже социјална радница Милена Петровић.

Kао најстарији становник дома, у ком је смештено деведесетак коринсика, не пропушта ниједну креативну радионицу. Овде је и открио љубав према декупажу, а памћење га добро служи и када учествује у квизовима.

„Радимо сваки дан вежбице које њима много значе и они често спонтано запевају и онда се тај физиотерапеутски део претвори у једно лепо дружење, једну лепу журку“, истиче директорка београдског Дома 56 Славица Бањац.

Иако бисте можда помисли да Кости ништа не фали, када смо га питали шта је оно што му недостаје, рекао је да му највише смета што не може да иде сам. Подсетио се и тога да је једном пао, а то је био баш велики проблем за њега, јер је пре доласка у дом по 15 километара пешачио сваког дана.

Да би то предупредили, осим под будним оком сестара, о Kости брину и његова два нешто млађа цимера. 

„Одлично се слажемо, нема несугласица. Мене су прозвали шефом, јер сам гласан и добро чујем и добро видим, а њих двојица слабо чују, а добро виде“, објашњава Сретко.

Осим тога Сретко, као најмлађи цимер води рачуна да се свако јутро раде вежбе у трајању од четрдесетак минута. Потом дан најчешће испуњавају причом о прошлим временима, а не мањкају ни разговори са породицом. А Коста се управо чује са седамдесетогодишњим сином како би се похвалио да је био на телевизији. 

број коментара 0 Пошаљи коментар