Хореум марги, римски град који скрива Ћуприја

Најновија археолошка истраживања у Ћуприји показала су колико је било импозантно римско утврђење Хореум марги које се на обали Мораве, где је данас овај град, налазило од другог до четвртог века нове ере.

Некадашњи римски хореум или складиште за житарице и храну био је импозантне величине – 200 пута 400 метара. Са једне стране био је заштићен Моравом, са друге реком Раваницом.

До ових закључака дошла је екипа стручњака Завода за заштиту културе Крагујевац и ћупријског музеја. На основу свих сазнања направили су и анимацију могућег изгледа античког утврђења Хореум марги.

Тик уз зграду музеја откопана је североисточна кула некадашњег римског утврђења.

„Сам Хореум марги је веома значајан град, житница Мораве. Одавде се дуж царства сливало све - производи, пре свега, жито. Уз луку, Морава је у то доба била пловна, а Римљани су израчунали да је 12 пута било јефтиније робу превозити воденим путем него копном. Тако да се и Хореум марги баш због тога и развијао. Био је окружени имањима, вилама, одакле је пристизало жито где се складиштило“, каже Марко Грковић, директор Завода за заштиту културе Крагујевац.

Према речима Новака Новаковића, директора Музеја Хореум марги (Horreum margi), Ћуприја, то јест ужи центар Ћуприје лежи на археолошком налазишту у коме је готово 2.000 година егзистирала људска култура.

„Ово су материјални докази и заправо једини део археолошког локалитета који је доступан тренутно за археолошка истраживања. Ми смо након више од 30 година, 2018. године, уз помоћ Завода за заштиту споменика културе и Министарства културе Републике Србије, успели да наставимо и урадили смо најобимнија археолошка истраживања на овом локалитету у последњих 30 година“, истакао је Новаковић.  

До сада је истражен само један одсто овог античког града. Срећа је да се већи део налази испод зграде ћупријске касарне тако да су остаци грађевина заштићени испод слојева земље и чекају неко боље време и више пара за истраживање и конзервацију. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво