Тајна новчанице од 100.000 долара

Пре осам и по деценија у Сједињеним Америчким Државама постојала је новчаница од 100.000 долара! Иако је ова новчаница помогла америчкој посрнулој економији, званично никада није била у употреби.

Давне 1933. године, свет се борио са Великом кризом, познатом и као Велика депресија. Један од најдужих суноврата индустријализованог Запада био је у пуном замаху. Дефлација такође.

Амерички председник Френклин Рузвелт наложио је сународницима да предају Влади и најмање количине злата које су поседовали.

Разлог за такав потез власти био је то што у земљи нико није ништа куповао новцем.

Американци су пристали да предају све што су имали, али то није било довољно јер је Рузвелт одлучио да спасе банке, што је био добар потез за купце, али не и за контролу валуте.

Због тога, амерички председник предложио је да тамошње министарство финансија преузме резерве злата.

Оног момента када је власт имала под контролом резерве злата, могла је лакше да спроведе план за девалвацију долара. Мере су подразумевале и штампање новца па је једна од новчаница била вредности 100.000 долара!

На лицу „стохиљадарке“ био је 28. председник САД Вудро Вилсон.

Иако оваква новчаница никада није доспела у оптицај, мере су биле успешне и цене производа су полако почеле да расту, а америчка економија да се опоравља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи