Нови изазов фестивала „Миксер“, како променити свест људи

Десето издање „Миксер фестивала“ посвећено је темама одрживог развоја као новој култури живота и рада у Србији. Јубиларни фестивал дешава се на новој локацији на доњем Дорћолу.

Деценија постојања „Миксера“ је прилика за резиме и нове изазове. Централна конференција је организована у сарађи са програмом Уједињених нација за развој и окупља стручњаке из различитих области који су заговорници циркуларне економије и културе.

„Ми мислимо да је то питање које задире чак и у кућно васпитање – у којој мери смо обзирни према ресурсима које расипнички трошимо. Имам један јак аргумент за ту тврдњу, постоји податак да Србија троши четири пута више енергије, него што је просек у Европској унији. Сад, пошто то може бити нека досадна тема, не толико комуникативна за ширу публику, ми смо решили да кроз уметност и дизајн причамо о томе“, каже Иван Лалић, директор фестивала.

Студенти, млади уметници и дизајнери сваке године имају прилику да изложе своје радове, а једна од главних тема је како од отпада као мртве природе створити живо уметничко дело.

„У ствари смо дали шансу многим ауторима који класично не би излагали у галеријама или се баве неким граничним сферама науке и уметности. Овде имамо студенте са техничких факултета, имамо студенте Медицинског факултета, имамо студенте филозофије који имају одређене ставове“, наводи Марко Лађушић, професор Факултета примењених уметности.

Музички програм је саставни део „Миксера“ од настанка. На отварању је наступила регионална клупска атракција „Лолобриђида“, а свој први концерт одржаће „Бела техника“, несвакидашњи музички пројекат који су покренули чланови групе „Дарквуд даб“ у сарадњи са оперском певачицом Катарином Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво