Милиони тона пластике сваке године доспевају у мора и океане и угрожавају живи свет

Обележава се Светски дан биодиверзитета, који је Скупштина УН установила 1992. године ради подизања свести о значају очувања биолошке разноврсности на планети. Колико се у томе успело показује најновији извештај УН у коме се упозорава да је због разорног утицаја људи милион биљних и животињских врста пред изумирањем.

Живи свет је угроженији него икада пре због прекомерне сече шума, лова и риболова, а посебно због загађења ваздуха, земљишта и воде. Милиони тона пластике сваке године доспевају у мора и океане и угрожавају живи свет.

„Морамо избегавати пластику колико је могуће, а ако је користимо морамо бити сигурни да ће после употребе бити сакупљена и рециклирана, да не доспева на наша поља и океане. Морамо да наставимо истраживања о утицају микропластике не само на живи свет у океанима већ и на здравље људи“, рекао је Кармену Вела, комесар ЕУ за животну средину.

Србија је међу најбогатијим земљама по бројности биљних и животињских врста, али их недовољно чува.

„У Србији су међу најугроженијим врстама првенствено јесетарске врсте, врста риба првенствено је моруна угрожена, као и и кечига. Додатно су угрожене велике звери: вук медвед и рис. И птице грабљивице су нам угрожене посебно због тровања“, истакла је Душка Димовић из Светског фонда за природу.

У Србији се налази око 70 одсто европских врста птица и лептира.

„У светским оквирима Србија спада у једну од 40 најбогатијих подручја биодиверзитетом, живимо на једном од најлепших места на свету само што, чини ми се, тога нисмо свесни и темељно уништавамо своју природу. Да би се то зауставило, Србија је већ одлучила да ће морати да пошумљава“, напомиње Горан Триван, министар заштите животне средине Србије.

Сада је пошумљена четвртина наше територије, а требало би да се пошуми 40 одсто, колико је и у Европској унији. Око 18 одсто површине ЕУ чине заштићена природна подручја, а код нас су под посебном заштитом природна богатства на свега 7,6 процената земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи