„Мерцедес“ у Имотском добија споменик

У Имотском, граду на југу Хрватске чији су грађани фасцинирани „мерцедесом“, планира се изградња споменика немачком аутомобилу који је за многе био и остао – симбол престижа.

Око половине од 16.000 регистрованих аутомобила у Имотском, су „мерцедеси“. 

„Многи од њих чувају се у гаражама. Ја имам 13 'Мерцедесових' олдтајмера а четири су регистрована за вожњу“, рекао је Иван Топић Нота, иницијатор изградње споменика, на церемонији поводом постављања камена темељца.

Топић је додао да осим споменика, љубитељи овог аутомобила желе да уђу у Гинисову књигу рекорда, тако што ће у септембру, на једном месту, окупити највећи број „мерцедеса“.

Иначе, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, становници руралног предела коме припада град Имотски, одлазили су да раде у Западну Немачку, како би издржавали своје породице. После повратка у родни крај, „мерцедес“ је био обавезан аутомобил, преноси Ројтерс.

„Ти људи су у крају били нарочито поштовани, а јавила се и посебна љубавна прича између мештана и 'мерцедеса',тако да не видим разлог да се направи споменик“, рекао је Топић.

Споменик у Имотском ће бити израђен од камена и представљаће „мерцедес 115“, популаран модел међу локалним становништвом, који се производио између 1968. и 1976. године. Трошкови су процењени на око 450.000 куна, односно око 68.000 долара.

„Већ смо прикупили половину потребног новца а великодушни су били и градоначелник и градске власти. Сада још чекамо септембар, када планирамо да окупимо око 2.000 'Мерцедесових' возила на једном месту. Улазак у Гинисову књигу рекорда можда такође донесе неки новац“, рекао је Топић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво