И птице имају право на свој део града

Сваке године углавном у мају, грађани пријављују како су их у различитим деловима града напале птице. Иако звучи неуобичајено, ова појава има сасвим природан узрок,тврде стручњаци.

Нису Хичкокове, већ београдске птице које у току маја, наизглед из чиста мира, нападају грађане. Ипак, није све као што изгледа.

„Често се у овом периоду деси да младунац испадне из гнезда и остане у трави. Када ми пролазимо поред, птица има осећај да имамо намеру да угрозимо младунца и онда напада. Често се удружују два, три пара па бране младунца. Ми га не видимо јер су најчешће у трави па мислимо да су то напади птица“, објашњава ове појаве др Саша Маринковић из Института за биолошка испитивања „Синиша Станковић“.

Период полетања младунаца траје две недеље у мају, када најчешће и испадну из гнезда.

„Тад полећу и чавке, гачци и сиве вране. Исто се дешава код сова. Ти напади ће за пет до шест дана престати пошто је завршено гнеждење, сада је најкритичније“, додаје Маринковић.

Вране нападају кљуном, а сове канџама. Повреде су обично мале, а стручњаци саветују да је најбоља одбрана, заправо, избегавање.

Искуства грађана са овом појавом су различита.

Нису сви сусрети са птицама у београду ових дана тако драматични. Грађани у последње време наилазе на изнемогле и непомичне птице на улицама и терасама. Ради се о чиопама које су строго заштићена врста, безопасне су и само им треба помоћ.

„Чиопе имају механизам да у случају лошег времена падну у латентно стање да би прошле лоше време, наводи др Саша Маринковић.

Пошто има веома дугачка крила, не може сама да полети, па је често довољно да је подигнемо и она ће одлетети. Ипак, у случају да налетите на изнемоглу чиопу, најбоље је да позовете Републички завод за заштиту природе.

Било како било, тачно је да живимо у великом граду, али га делимо и са птицама. Да ли смо тога довољно свесни? 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи