Када се рађа највише беба?

Највећи празник за родитеље јесте рођење бебе. Али то није једина веза празника и беба, јер према неким истраживањима управо се током нерадних дана зачне највише деце.

Осим што су рођене у истом породилишту, ове бебе на свет су дошле и у истом месецу, а неке чак и у истом дану. Поред маја, као месеца рођења, њихови родитељи памтиће и август, када су их зачели.

А колико је мај значајан за статистику када је реч о рађању и који месеци имају примат, прво су писали на порталу „Јумама“. 

„Да се бебе најчешће рађају, према подацима Републичког завода за статистику, у августу, септембру и октобру. Чак се један датум издвојио и као дан са највише рођених беба, то је 23. септембар. Kада би уназад израчунали, видели бисмо да је то баш негде 1. јануар, односно период око новогодишњих празника када су бебе зачете. Такође, постоји још један пик, то је заправо почетак лета и пролеће, где зачеће можемо повезати са периодом годишњих одмора и то су морске бебе“, објашњава Наташа Ђорђевић Мисић, уредница портала „Јумама“.

Да ли се заиста током ових месеци више ради у породилишту, проверавамо у гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт“, где се годишње роди око 7500 беба.

„Што се тиче нашег породилишта, ми немамо баш такав тренд. Био је можда нешто већи број порођаја у септембру и октобру 2015. године, међутим после тога, на наше неко изненађење, имамо највећи број порођаја у јуну. Прошле године је највећи број порођаја био у децембру, а следећи по броју порођаја био је јул. Генерално, ако гледамо три месеца заредом, онда их можда има нешто више јул, август и септембар, али то све зависи ја мислим од клинке до клинке“, рекла је доц. др Светлана Јанковић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Времена да обиђемо све клинике нисмо имали, али јесмо да проверимо зашто се највише беба зачне у децембру и јануару, а роди у другој половини године.

„И психолози и социолози се у једном слажу, да је у питању опуштеност, значи та нека празнична атмосфера и више проведеног времена са партнером заједничког“, сматра уредница портала.

У другој половини године и матичари имају више посла. Прво због венчања, којих је доста у септембру и октобру, али и зато што се у том периоду највише беба уписује у матичне књиге рођених.

„Рекорд што се тиче одређених дана, 14. октобар 2016. године када се родило тачно 87 беба, од тога 41 дечак и 46 девојчица, а што се датума тиче 13. септембар 2017. године када се родило 48 дечака и 32 девојчице“, рекла је Тања Тошић, матичарка Општине Стари град.

Можда статистика познаје најчешће периоде када бебе долазе на свет, али какава је ситуација када је у питању остављање новорођенчади? Последњи случај био је у јануарау ове године, када је на локалном путу Црљенцу остављена беба.

„Нема таквих случајева да је на пример јесен или зима тај период када се деца више остављају. Углавном када се родитељи самодисквалификују и сами желе да оставе своје дете не бирају годишње доба, време, дан, ноћ“, истиче Драган Вулевић из Министарства рада и социјалне политике.

Неписано је правило да то најчешће чине малолетне мајке или оне које роде под старе дане. Срећа у несрећи јесте да се годишње остави од троје до петоро деце и да је математика на страни жељених беба.

Није тајна да у породилиштима има више посла у појединим деловима године. Можда када би сваки месец био такав, Србија би могла да се ухвати у коштац са негативним природним прираштајем.

Годишње се у Србији роди око 65 000 беба, док у исто време земља остане без нешто више од сто хиљада становника. И тако је већ четврт века.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво