Мексиканац који украшава београдске фасаде

На Фестивалу уличне уметности може да се види много тога, између осталог и то – како нас виде други.

Скоро комплетна фасада, око 200 метара квадратних, зграде на Бежанијској коси биће осликана муралом. То је само почетак Фестивала уличне уметности.

Мексички муралиста Фарид Руеда, познат по украшавању грађевина широм света, у Београду је први пут и због тога је, како каже, веома срећан.

Руеда је један од најпознатијих уметника на свету и радо је виђен гост свих земаља. Тренутно је на самостално организованој турнеји по Европи, а у Београду ће бити до 24. маја.

У сваком граду, каже, нађе нешто што га инспирише, па, када је тематика београдских мурала у питању, има потпуну уметничку слободу.

„Ја ћу у овом муралу осликавати везу са природом и са националним симболом на застави која је орао. Такође, ја ћу представити лепоту људи у овој земљи, што је портрет једне девојке, имаће орла на глави“, каже Руеда.

Андреј Јосифовски, покретач Фестивала, каже да је мексички уметник сам одабрао мотиве којим ће украсити београдске зграде

„Имамо велику част, не само Београд него и цела земља, да је једно тако велико име у свету у овој области, ту! Практично, урадиће два велика мурала. План је да се ово заврши до четвртка, петка, како је рекао, и да онда следећу недељу, седам дана има за Доњи Дорћол“, каже Јосифовски.

Фестивал уличне уметности одржава се четврти пут у Београду. Први део је већ почео, а други ће бити одржан у септембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи