Хумка испод супермаркета прозвана „британском Тутанкамоновом гробницом“

Краљевска гробница, пронађена између паба и супермаркета „Алди“, названа је британском „Тутанкамоновом гробницом“, пишу британски медији.

Радници су откопали гробницу током радова на путу у Притлвелу, близу Саутенда у Есексу 2003. године.

Једини људски остаци била је зубна глеђ, али стручњаци верују да је гробница припадала англо-саксонском принцу из шестог века због обиља ретких и веома вредних предмета.

Верује се да је то најстарији пример хришћанске англо-саксонске гробнице. Када су чланови тима са Лондонског археолошког музеја почели са ископавањима, остали су запањени да је просторија нетакнута.

Остаци дрвене структуре, квадратне површине од четири и дубине једног и по метра, садржавали су око 110 предмета, од чега 40 изузетно ретких и финих.

Међу веома цењеним открићима је и лира (древна верзија харфе) као и 1.400 година стара кутија која се сматра најстаријим примером англо-саксонског обрађивања дрвета у Британији.

Златни новчићи, позлаћене и посребрене посуде за пиће, боца за коју се верује да потиче из Сирије, златна шнала за каиш и изузетно велики ковчег са детаљно украшеним поклопцем указују да се радило о веома значајној фигури. 

Позлаћени крстови пронађени у узглављу ковчега указују да је сахрана била хришћанска, али су примећени и трагови других обичаја који указују на предхришћанска веровања.

Умешно направљен мач са издубљеном позлатом на балчаку такође је јасан знак да је гробница припадала аристократкој или краљевској личности.

Локално становништво га је прозвало Притлвелски принц, али су многи стручњаци помислили да се ради о саксонском краљу Саберту, који је владао од 604. до 616. године.

Међутим, применом методе радиоактивног угљеника утврђено је да је гробница саграђена између 575. и 605. године, најмање 11 година пре његове смрти.

Археолози сада верују да је гробница припадала Сабертовом брату, Саекси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се