Јапанска долина лутака

У планинској области западног Јапана, у селу Нагору, скоро да и нема становника, али је улица препуна лутака направљених у природној величини, којих у селу има десет пута више него становника.

Већина јапанских села има све мање становника, па се једна мештанка досетила како да оживи улице села.

Нагоро је село удаљено око 550 километара од Токија, и у свету је познато као долина лутака, откако је Цукими Ајано почела да прави лутке које подсећају на страшила.

„У селу нас живи само 27, а страшила је десет пута више“, рекла је Ајано.

Све је почело пре 16 година када је направила страшило и обукла га у очеву одећу како би преплашила птице које су јој кљуцале семенке у врту.

„Један је мештанин пролазећи овуда стварно помислио да је то мој отац, па је страшилу рекао 'добар дан'. То је било смешно“, сећа се Ајано, која отада није престала да прави страшила.

С годинама је постала толико вешта да јој за израду једне лутке у природној величини, треба само три дана.

Да би страшила била што сличнија људима, наноси им шминку и руменило.

У згради која је некад била месна школа, разместила је 12 живописних лутака дечје величине и поставила их за столове као да је управо настава у току.

Школа већ одавно не ради, деце нема, а најмлађа особа у селу има 55 година.

Нагоро није једино место с таквом судбином у Јапану. Трећа најјача економија света бори се са старењем становништва и ниским природним прираштајем.

Јапан је на ивици да постане прва „ултра стара“ земља на свету, са 28 одсто становника старијих од 65 година. По проценама стручњака, тај ће удео до 2050. порасти на скоро 38 одсто.

Захваљујући страшилима, ово село посећују туристи из целог света.

„Пре него што сам почела да правим лутке, нико није навраћао. Сада има посетилаца. Не знам како ће Нагоро изгледати за десет или двадесет година... ја ћу у сваком случају наставити да правим лутке“, рекла је Цукими Ајано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво