Приче из ординације доктора Цолића – багериста на фејслифтингу, монах на операцији ушију

Зашто је операција дојке и даље међу најтраженијим естетским захватима, због чега данас мушкарци чине трећину пацијената, али и како су изгледале хирушке интервенције у ратом захваћеном Јужном Судану и Палестини, само су неке од прича из медицинске праксе коју су естетски хирурзи Миодраг и Милан Цолић преточили у књигу „Моје ново ја“ представљену у књижари „Делфи СКЦ“.

На промоцији уприличеној поводом обележавања 30 година рада болнице „Др Цолић“ говорили су глумица Весна Тривалић, књижевница и сликарка Мирјана Бобић Мојсиловић, психотерапеут др Зоран Миливојевић, власник издавачке куће „Лагуна“ Дејан Папић, као и један од аутора прим. др Милан Цолић.

У књизи се наводе искуства лекара, али и пацијената којих је у протекле три деценије било више од 25.000. Садржи анегдоту о багеристи из Швајцарске који је је допутовао у Београд ради фејслифтинга, искушенику коју је пре одевања монашке одоре дошао на операцију ушију, али и искуствима након интервенције којој се подвргао и сам доктор Милан Цолић.

„Најзанимље приче из медицинске праксе, као и велики број стручних текстова, сабрани су међу овим страницама, тако да књига представља својеврсну хронику нашег рада. У протеклих 30 година опробали смо се у свим аспектима естетске хирургије, од интервенција на лицу и телу, одстрањивања свих врста бенигних и малигних тумора коже, хирушког лечења гојазности до имплементације златних нити зарад подмлађивања. Са поносом могу да кажем да смо били пионири у увођењу неких до сада широко распрострањених метода естетске хирургије у Србији“, каже Цолић.

Аутори наводе и податак да чак 30 одсто свих естетских операција у Србији чине увећање и смањење груди, а одмах за овом интервенцијом су операција носа, липосукција и фејслифтинг. Више од половине пацијената су странци, а највише њих долази из Швајцарске, Аустрије и Немачке.

Књига Моје ново ја аутора Миодрага и Милана Цолића излази у издању издавачке куће „Лагуна“.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. апр 2019, 08:25) - Aleksandar [нерегистровани]

Ribolovac

Lekar koji se pre svega bavi marketingom.

(недеља, 28. апр 2019, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Lekarska etika

a sta bi sa onim clanom Kodeksa lekarske etike gde se kaze: Lekar ću u potpunosti čuvati tajnu (LEKARSKA TAJNA) o svemu što lekar zna o bolesti svog pacijenta , čak i posle njegove smrti. Još od Hipokratove zakletve to ističu sve medicinski etički kodeksi. Lekarska tajna je istovremeno i profesionalna i službena tajna, čije bi saopštavanje moglo da nanese direktnu ili indirektnu štetu pacijentu.

Lekar ima obavezu da u odredjenim uslovima čuva profesionalnu tajnu i u odnosu na članove porodice bolesnika, pa i posle smrti pacijenta.

Osnovna svrha čuvanja lekarske tajne je zaštita pacijentovih interesa, što proizilazi iz njegovih prava. Istovremeno lekarska tajna obezbedjuje poverenje i slobodno poveravanje pacijenta lekaru.