Бразилски пар посадио два милиона стабала и оживео читав екосистем

Прослављени бразилски фотограф Сeбастиjао Салгадо и његова супруга Лелиа Делуиз Ваник нису могли да се помире са делом Атлантске шуме који је био огољен бесомучном сечом. Одлучили су да покажу шта мала група људи може да постигне, а 20 година касније имају чиме да се похвале.

Током читаве своје историје човек је крчио шуме у потрази за простором за своја насеља и пољопривреду или као материјалом за индустрију. Протеклих неколико деценија та пракса је посебно изражена, а нека подручја, позната по огромним зеленим пространствима, попут Атлантске шуме, која се простире јужном обалом Бразила, посебно су погођена.

Светски познати фотограф Сабастиао Салгадо, који је освојио практично свако признање у својој области, вратио се изнурен у родни Бразил деведесетих година након изузетно напорног боравка у Африци и фотографисања ужаса геноцида у Руанди.

Међутим, оно што је затекао дубоко га је погодило. Велика подручја Атлантске шуме била су огољена и пуста. Данас је више од 85 одсто некада виталне прашуме уништено крчењем. Ипак, одлучио је са својом супругом да спаси барем део некада грандиозне прашуме.

„Земља је била болесна. Све је било уништено. Тек око 0,5 одсто површине је било под шумом. Тада је моја жена предложила да поново посадимо шуму. После много година, наш напор је уродио плодом, животиње су почеле да се враћају. Како се шума поново рађала и ми смо се препородили заједно са њом“, рекао је Салгадо за Гардијан пре неколико година.

Себастијао и Лелиа основали су "Instituto Terra", малу организацију која је до сада посадила четири милиона младица, потпуно обновивши и проширивши део некадашње шуме.

„Постоји једно једино биће које може да претвори угљен-диоксид у кисеоник, а то су дрвећа. Морамо да поново посадимо шуме. Са њима ће се вратити и животиње“, истиче Салгадо.

Према његовим речима, код пошумљавања се мора празити да се на сваком подручју саде домаће сорте. Након веома пажљивог бирања и садње аутохтоних врсти, читаво подручје је оживело невероватно брзо у наредних две деценије.

Некадашњу смртну тишину заменила је какофонија звукова птица, инсеката и других животиња.

Све у свему, 172 врсте птица, 33 врсте сисара, 15 врста гмизаваца, 15 врста водоземаца и 293 врсте биљака поново чине богат екосистем.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво