Кроз Загорје од праисторије до данас

Од неандерталца до најсавременијег симулатора за вожњу хеликоптером и од „мерцереса“ из 1926. године до штрукли и млинаца. Неколико хиљада година Загорја смештених у неколико минута.

Пролеће је мало закаснило. Виногради су без лишћа, и гране дрвећа су још голе. Ипак, препознају се зелене долине и брда са кривудавим путевима о којима смо слушали у песмама.

Загорје нас је провело од крапинског човека који је живео у пећинама пре 125.000 година до сензационалне хај-тек инвестиције Хели центра „Топлице“, односно до најсавременијег места у Европи за обуку пилота хеликоптера Ми-17.

Сања Шкрињар, директорка Туристичке организације Крапинско-загорске жупаније, истиче да највећи нагласак стављају на изворе топлих минералних вода и лечилиште, али да не запоставља ни богату понуду културне баштине, као ни гастрономску понуду.

Крапински прачовек, познат као неандерталац, откривен је 1899. године када су почела истраживања на брду у Крапини. Ископавањима је руковидио Драгутин Горјановић Крамбергер.

У пешчаним наслагама пећине високе осам метара нађено је око девет стотина људских фосилизованих костију, што представља најбогатију збирку неандерталског човека прикупљену на једном локалитету. Нађени су и остаци медведа, сивог вука, лоса, јелена, носорога, праговеда.

Неандерталци су били ниски, тело им је било прекривено длаком, живели су до 40 година, хранили се месом. Могли су за оброк да поједу око шест килограма меса, али нису јели сваки дан. Најчешће су се хранили месом носорога.

Музеј неандерталаца је и времеплов кроз историју свемира, Земље, човека до данашњих дана. Неколико киломатара даље је једини симулатор у Европи за обуку пилота на хеликоптерима Ми 17. Инвестиција од 12 милиона евра. Хеликоптери типа Ми-8 и Ми-17 се користе у 80 земаља.

Хели центар годишње може обучити чак 1.500 пилота. Симулација је толико реална да су и професионални пилоти долазили у ситуацију да траже да се тренинг прекине.

„Није то ништа необично. То се догађа, сви смо ми људи. Онда се ради другачији приступ. Полазник изађе мало на зрак, дође к себи. Проба се са неким средством против мучнине, па се наставља тренинг“, објашњава Матија Боровечки из Хели центара „Топлице“.

Зашто је овај хај-тек хели центар завршио баш у Краписким топлицама, у Загорју, нисмо добили одговор.

Поред побројаног, овде се налази и Музеј олдтајмера. Власник Антун Пресечки каже да је желео да у близини Музеја неандерталаца буде времеплов аутомобила и мотоцикала. Ту је и један „мерцедес“ из 1926. године, који вреди око два милиона евра и већ је глумио у неким филмовима.

Како су нам домаћини највили, ускоро бисмо ове лепотане на четири точка могли да видимо и у Београду, на једном од окупљања љубитеља старих возила.

Загорје су и сеоска домаћинства, винарије, дворци, музеји, коњички ранч. Дан смо завршавали уз вино, млинце и штрукле.

„За главно јело се може препоручити пурица са млинцима, то је баш карактеристично за Загорје, или евентуално, патка с млинцима. Након тога имамо један десерт, слани, то су загорски штрукли и на крају можемо завршити са штруклима од јабука, нешто слатко да направимо од јабука или вишања“, препоручује Борис Вуглец.

Кажу Загорци да је Виноград град који воле највише на свету. А о једном селу, које броји само 380 становника и о коме прича цео свет, сазнаћемо у наредној причи. Видећемо шта је данас Кумровец.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи