Када љубимац путује, потребно је...

Многи ће и овога лета на годишњи одмор повести и кућне љубимце. Сваки пас, као и свака друга животиња, осим пасоша мора да има одређена документа за прелазак преко границе.

Уколико се путује у Македонију, Црну Гору или Грчку, довољна је потврда од ветеринара да је љубимац здрав.

Кад се путује у земље Европске уније, прописи су другачији.

„Земље ЕУ спадају у прву категорију земаља што се тиче Управе за ветерину. Потребно је пса вакцинисати од беснила и трајно обележити микрочипом, који има свој број. Тада се добија и пасош за пса“, објаснио је ветеринар Срећко Радојчић.

Ветеринар још наводи да се након месец дана псу узима крв, шаље се на анализу у Нови Сад у референтну установу, и та процедура траје око две недеље. Уколико су анализе у реду, добија се сертификат.

На територију земаља Европске уније, животиња може да уђе са седам и по месеци старости. Документа на свим прелазима прегледају ветеринарски инспектори.

„Што се тиче авио-превоза за љубимце, неопходно је прво се распитати о условима путовања и пропозицијама компаније у вези са превозом кућних љубимаца. Потребан је транспортер према правилима компаније, мада кућни љубимац тежине до осам килограма може да путује у кабини са својим власником“, истакао је ветеринар.

Ако кућни љубимац путује колима, неопходно је правити паузе и обезбедити појилицу и храну. Наравно, избегавати да се пси излажу промаји и клима-уређајима.

број коментара 0 Пошаљи коментар