Угрожене пчеле – угрожена планета

Под слоганом „Заштитимо наше врсте“, широм света обележава се Дан планете. У Србији, симболичним постављањем кошница у дворишту Агенције за заштиту животне средине, скренута је пажња на угроженост пчела и њихов значај.

Да природа зна најбоље доказ је у свакој кошници. Пчеле човеку дају и храну и лек, чувају биолошку разноврсност света и животну средину.

„Једно пчелиње друштво даје укупну вредност читавом друштву од 1.200 евра годишње, од тога је само један и по до три одсто мед и други пчелињи производи. Тридесетак посто је практично вредност опрашивања пољопривредних култура“, објаснио је Родољуб Живадиновић из Савеза пчеларских организација Србије.

Иако повећавају приносе, чини се да су се баш пољопривредници највише огрешили о пчеле несавесно користећи пестициде. А ту је и аеро-загађење. Осим пчелама, смета и човеку, што најбоље осећају плућа становника Ваљева, Беочина, Београда, Панчева. Надлежни кажу да је проблем лошег ваздуха већи зими, али и да се ради на томе да следећу не дочекамо на листи најзагађенијих на свету.

„Попут активности које ће у наредном периоду спровести ресорно министартво у погледу гашења локалних котларница“, каже Филип Радовић из Агенције за заштиту животне средине.

Иако има проблема на неколико локација, квалитет воде у Србији генерално је добар. Да ће бити такав и на београдској Ади Хуји, најављује министар екологије Горан Триван.

„Док се рукавац Аде Хује не среди, Ада Хуја неће завршити своју мисију. Ово зло, тај смрад, те фекалије то загађивање мора да престане. Уколико у догледно време будемо урадили систем за прераду отпадних вода у Београду, а ради се веома на томе, онда ћемо решити и питање притицања свих тих штетних материја у ово језеро које ја зовем рукавац“, истакао је министар Триван.

У обележавању Дана планете у Србији, учествовала је и амбасадорка Израела, земље која је од пустиње направила оазу, а у екологији пронашла економску рачуницу.

„Најважније израелске инвестиције у Србији су у еколошкој сфери. Улагали смо у ветро-паркове, управљање водом, њено чишћење и рециклажу“, прецизирала је амбасадорка Алон Фишер Кам.

Екологија је нова светска идеологија. Активисти кажу, једина која у данашњем свету има неког смисла. У време ратова, моралне и економске кризе, да нас уједини може само идеја о опстанку.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

Ekoloski uslovi...??

Koji se sve jasnije ocrtavaju... Iskazuju se kao..
1 ) .Naredba zakona..
2 ) . Nuzno smanjenje potreba.
3 ) . Politicke suprotnosti u promjeni ideologije...
Zakon necemo analizirati...
Politika i ideologija nas ne interesuju...
Ostat cemo samo kod drugog uslova... Nuzno je smanjenje potreba...
Nase potrebe u potrosnji energije.
Nase potrebe u pretjeranoj proizvodnje hemijskih supstanci i teskih oxida,
ugljnmonoxid, ugljendioxid, oxidi, fosfora, sumpora , olova, mesinga ,
kao sto su , pesticidi, boje, otrovi, exploziv , kerozin i raketna goriva,
gumeni medvjedi, slatke zmije i skorpije koje se jedu izbacit cemo iz upotrebe...
Razumije se da nam slijedi velika recesija...
Povecanje stanovnistva necemo vise blagosloviti. Ni vlastito ni doseljenicko...
Ovoliki koliki smo dovoljni smo sami sebi...
Nesmijemo dopustiti gubitak narastaja..
Duzni smo sami sebi boriti se za svoj opstanak a ne za tudji...

(уторак, 23. апр 2019, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Угрожене пчеле – угрожена планета

Најважније је да се очувају пчеле да би се очувала Планета Земља.