Бира се најлепша фотографија настала под водом

На главном белоцркванском језеру 20. априла биће одржана Отворена првенства Србије и Војводине у подводној фотографији. Организатор такмичења је Клуб подводних активности „Бела Црква“ уз покровитељство Савеза организација за подводне активности Србије (СОПАС) и Савеза подводних активности Војводине (СПАВ).

Окупљање ронилаца и свих заинтересованих је испред просторија КПА „Бела Црква“ на главном језеру, а само такмичење ће бити одржано на неком од белоцркванских језера у зависности од видљивости акваторија.

Зарони ће почети у 10.45, а подводни фотографи ће имати на располагању четири сата током којих ће покушавати да сниме што боље фотографије.

Право учешћа имају сви рониоци са минимум завршеним ронилачким курсом, а најбоље фотографије ће се бирати у неколико категорија појединачне и екипне конкуренције јер се очекује долазак више од 30 ронилаца из 12 клубова.

Подводни фотографи се такмиче у три категорије под називима Амбијент, Фотографија рибе и Макро фотографија, а за сваку категорију су посебно прописана правила.

Амбијентална фотографија: Циљ је снимити фотографију која наглашава лепоту природног подводног амбијента.

У обзир ће се узети и снимци са рониоцем, као делом подводног амбијента. Дозвољени су снимци на површини (од чега најмање 50 одсто кадра мора бити подводно).

Није дозвољено доношење предмета под површину језера, као ни захвати у промени затекнутог амбијента.

Фотографија рибе: Циљ је направити снимак чији је главни објекат риба, укључијући портрет рибе (до иза шкржних отвора), целу рибу или јато риба тако да се добије технички коректна и уметнички што боља фотографија.

Дозвољена је употреба свих врста објектива, укључујући и макро објективе, додатне леће или тубусе.

Није дозвољено мењати природни амбијент, хранити рибе, пресељавати језерске организме или уништавати било који део флоре и фауне. У фотографију рибе не улази фотографија детаља рибе, око, пераја, леђна пераја или било који други део тела рибе.

Макро фотографија: Циљ је снимити подводну флору и фауну или један њен део. Дозвољена је употреба макро објектива, додатака, лећа и тубуса који ће на чипу одређеног формата приказати слику једнаке или мање површине од приближно 100 пута 150 мм.

Није дозвољено пресељавати језерске организме или уништавати било који део флоре и фауне. У макро фотографију улази детаљ рибе, око, пераја, леђна пераја или било који део тела рибе.

Проглашење победника, другопласираног и трећепласираног подводног фотографа у свим категоријама, уз пројекцију награђених фотографија одржаће се од 19 часова у просторијама клуба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара