Воштане фигуре Насера и Ел Сисија стигле у јагодински музеј

Музеј воштаних фигура у Јагодини постао је богатији за фигуре бившег и садашњег председника Египта Гамала Абдела Насера и Абдела Фатаха ел Сисија.

Насер је смештен уз фигуру Јосипа Броза Тита, а Ел Сиси уз фигуру Владимира Путина. Отварање је вечерас у 17 сати, а присустоваће први потпредседник Владе и министар инистраних послова Ивица Дачић, амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли и унук Јосипа Броза Тита Јошка Броз.

Њихов домаћин биће председник Скупштине града и народни посланик Драган Марковић Палма.

Аутор фигура је београдски вајар Бранислав Црвенковић.

Музеј воштаних фигура у Јагодини, једини у Србији, отворен је 2008. године, у сталној поставци има 29 воштаних фигура, личности из политике, историје, науке, цркве, књижевности, филма, спорта... а од данас има две више, Гамала Абдела Насера (1918-1970) и Абдела Фатаха ел Сисија, који је председник Египта од 2014. године.

Израда фигура Насера и Ел Сисија за Музеј воштаних фигура у Јагодини договорено је у фебруару, приликом посте Јагодини гувернера гуверната Црвено море генерала Ахмеда Абдалаха и Марковића.

„Предлог да се ураде ове фигуре дао је генерал Абдалаха, а ја сам прихватио, и сада ћемо уз фигиру председника Путина имати још два странца, али то нису обични странци“, рекао је Марковић тада.

Насер је био велики пријатељ Југославије, а Ел Сиси наставио његову политику, он је велики пријатељ Србије, објаснио је Марковић.

Насер, председник Египта и један од вођа арапског света, је уз Јосипа Броза Тита и Џавахарлала Нехруа (Индија) творац Покрета несврстаних. Они су заједно на Брионима 1956. године потписали „Брионску изјаву“ којом је службено настао Покрет несврстаних.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво