Воштане фигуре Насера и Ел Сисија стигле у јагодински музеј

Музеј воштаних фигура у Јагодини постао је богатији за фигуре бившег и садашњег председника Египта Гамала Абдела Насера и Абдела Фатаха ел Сисија.

Насер је смештен уз фигуру Јосипа Броза Тита, а Ел Сиси уз фигуру Владимира Путина. Отварање је вечерас у 17 сати, а присустоваће први потпредседник Владе и министар инистраних послова Ивица Дачић, амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли и унук Јосипа Броза Тита Јошка Броз.

Њихов домаћин биће председник Скупштине града и народни посланик Драган Марковић Палма.

Аутор фигура је београдски вајар Бранислав Црвенковић.

Музеј воштаних фигура у Јагодини, једини у Србији, отворен је 2008. године, у сталној поставци има 29 воштаних фигура, личности из политике, историје, науке, цркве, књижевности, филма, спорта... а од данас има две више, Гамала Абдела Насера (1918-1970) и Абдела Фатаха ел Сисија, који је председник Египта од 2014. године.

Израда фигура Насера и Ел Сисија за Музеј воштаних фигура у Јагодини договорено је у фебруару, приликом посте Јагодини гувернера гуверната Црвено море генерала Ахмеда Абдалаха и Марковића.

„Предлог да се ураде ове фигуре дао је генерал Абдалаха, а ја сам прихватио, и сада ћемо уз фигиру председника Путина имати још два странца, али то нису обични странци“, рекао је Марковић тада.

Насер је био велики пријатељ Југославије, а Ел Сиси наставио његову политику, он је велики пријатељ Србије, објаснио је Марковић.

Насер, председник Египта и један од вођа арапског света, је уз Јосипа Броза Тита и Џавахарлала Нехруа (Индија) творац Покрета несврстаних. Они су заједно на Брионима 1956. године потписали „Брионску изјаву“ којом је службено настао Покрет несврстаних.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 04:35) - Dante [нерегистровани]

Pakao

Nikako me ne začuđuju pojave poput ove, po najmanje oni što daju "izjave".
La divina comedia

(петак, 19. апр 2019, 03:05) - anonymous [нерегистровани]

Egipat na Bliskom Istoku

Palma je sposoban covek, samo jos malo da nauci geografiju!