Кестерова улица названа је по кестену или доктору?

Једна табла на излазу из Ташмајданског парка скреће пажњу појединим пролазницима. Улица Десанке Максимовић некад се звала Улица др Кестера. Где нас је одвела репортерова радозналост?

Много липа и један кестен, а улица је тридесетих година прошлог века добила име - Кестерова. Београђани кажу да је некада неко мислио да је то због кестена који је био на једном ћошку, али у игри су и доктор, историчар. Многи се двоуме око тога да ли је био Рус или Немац.

„По ономе што сам ја чула он је био лекар, Рус пореклом, лекар. Даље стварно, нигде ништа није ни написано, ни речено више о томе“, каже једна Београђанка.

Није ни чудо што се наши суграђани муче. Нисмо ни ми боље прошли у потрази за саговорником који би нам објаснио ко је заправо био доктор Кестер.

По сазнањима до којих смо дошли, име му је Адолф, био је професор книжевности, ратни дописник, дипломата...

Од 1928. године немачки амбасадор у Београду, а ту је 18. фебруара 1930. године неочекивано умро, званично, због пуцања слепог црева, мада су чаршијом кружиле и друге приче, јер је волео Србе, српску храну, а и пиће. Само пет дана касније београдска општина одлучила је да ова улица понесе његово име и тако је било до 1958. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво