Кестерова улица названа је по кестену или доктору?

Једна табла на излазу из Ташмајданског парка скреће пажњу појединим пролазницима. Улица Десанке Максимовић некад се звала Улица др Кестера. Где нас је одвела репортерова радозналост?

Много липа и један кестен, а улица је тридесетих година прошлог века добила име - Кестерова. Београђани кажу да је некада неко мислио да је то због кестена који је био на једном ћошку, али у игри су и доктор, историчар. Многи се двоуме око тога да ли је био Рус или Немац.

„По ономе што сам ја чула он је био лекар, Рус пореклом, лекар. Даље стварно, нигде ништа није ни написано, ни речено више о томе“, каже једна Београђанка.

Није ни чудо што се наши суграђани муче. Нисмо ни ми боље прошли у потрази за саговорником који би нам објаснио ко је заправо био доктор Кестер.

По сазнањима до којих смо дошли, име му је Адолф, био је професор книжевности, ратни дописник, дипломата...

Од 1928. године немачки амбасадор у Београду, а ту је 18. фебруара 1930. године неочекивано умро, званично, због пуцања слепог црева, мада су чаршијом кружиле и друге приче, јер је волео Србе, српску храну, а и пиће. Само пет дана касније београдска општина одлучила је да ова улица понесе његово име и тако је било до 1958. године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Др Кесте

Невероватно, каква пита гужвара.

(понедељак, 22. апр 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

zasto niste pitali ljude koji se bave nazivima ulica

Ima ljudi koji se bave nazivima ulica u Beogradu. Zasto niste pitali njih? Svasta.