Зашто никада не пијем кафу из папирне чаше

Ово није негативна прича о познатим кафетеријама, већ прича о мојој љубави. С кафом.

Имала сам четрнаест, она више стотина година. Будим се, мисли се роје, крај осмог разреда, припреме за малу матуру. Тензија, листа жеља.

На уласку у свет одраслих, желим да будем као моји родитељи. Чим устанем пристављам џезву. Док вода ври, умивам се и перем зубе. Кафу кувам одавно, али је до сада нисам пила. Мислим да су ме још пре основне школе научили како се кува средња – кашичица шећера и кашичица и по кафе. Први срк своје кафе пљујем, очајан је. Кувам следећу. Боља.

Иде средња, па факултет. Политичке науке, новинарски смер. Нас две смо сада већ у дугој вези. Без свађа и раскида. Будим се за испит, живим у улици „29. новембра“. До Јове Илића ми треба бар сат времена. Шпорет је стар, као и тај стан, рингла се загрева десет минута. Таман довољно времена да се умијем и оперем зубе, одлучим шта ћу да обучем.

Спремне смо. Пакао у глави, савремена политичка теорија. Маркс, Мил. Она ми бистри мисли. Имамо пет минута. Ћутимо, гледам у Ботаничку башту и удишем ваздух најзагађеније улице у Београду. Ту је она, кајмак је формирао осмех. Каже „положићеш“. Падам. Она ме теши. Осећам да смо се још зближиле. Сваког дана је уз мене. Немам вернијег савезника.

Крећем на новинарску праксу а убрзо добијам и први хонорарни уговор. Први пут пробам кафу за десет динара, колико је некада коштала у РТС-у. Пијем је да бих се уклопила, а мислим о својој. Враћам јој се предвече. Сабирам утиске првих, званично радних дана. Живим сама, сестра се враћа у Ковин. Са кафом делим дан, поверавам јој се, хвалим, љутим.

Полажем и последњи испит. У року. До тада сам променила већ пет станова у Београду. И у сваки уносим омиљену шољу и џезву коју ми је баба купила. Стара је, али кува најлепшу црну.

Добијам посао, студентска навика остаје. Мама ми је и даље купује на пијаци у Ковину. Двеста грама за 200 динара. У Београду је готово 300. Иста као у продавници, а укуснија. Носи мамину љубав.

Не живим више у 29-ог. Будим се рано за посао. Закувавам је и мислим о мами. Сваког дана када се тата враћа са посла, она га сачека са кафом. Чим његов чувени комби уђе у улицу, мајка га чује и приставља џезву. Ћеретају шта се десило током дана, каква је цена кукурузу ове године. Лоше, поново.

Спремна је, чека ме у термосу. Излазимо из стана заједно. Путујемо кроз гужву, нераздвојне. То је сада седми стан који мењам у Београду. Увек је ту стари шпорет на струју. И усуд и срећа.

Мењам квадрате, а она остаје иста. Данас са мање шећера. Исто ми бистри мисли док прелиставам домаће и стране сајтове. Некад чујем само цвркут врабаца док се она пуши. Нема редова. Нема аутомата. Нема вреве и ужурбаности.

Чувамо једна другу. Она мој мир, ја њу од ишчезавања. Она је само моја. Нико не пије сличну. На шољи не пише моје име, а ни њено. Знамо се. Блиске смо. Никада је нећу оставити због неке „инфлуенсерке“ из папирне чаше.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво