Какапо, најдебљи папагај на свету, имао рекордну сезону

Данас постоји само 147 одраслих какапоа на Новом Зеланду, али се после овогодишње сезоне парења, научници верују да ће се ситуација поправити.

Какапо је крупна врста папагаја која је изгубила способност летења. Одрасла јединка може нарасти до 60 центиметара и бити тешка од два до четири килограма. Зелено-жуте је боје, са примесама смеђе и црне. Ноћна је животиња и има веома развијено чуло мириса.

Какапо се ретко размножава, али живи веома дуго. Неки живе преко 100 година. Пре једног века били су једна од најчешћих врста птица на Новом Зеланду, али су дошли до ивице истребљења због предатора које су донели Европљани и због интензивног крчења једне врсте четинара који су њихова основна храна.

Новозеландски орнитолози организовали су програм очувања ове врсте птица који је један од најинтезивнијих на свету. Пошто је популација тако мала, свака какапо има име.

У једном тренутку се сматрало да су потпуно изумрли. Крајем седамдесетих било је само 18 јединки. На срећу, ове године се излегло 76 пилића. Стручњаци се надају да ће бар 60 успети да преживи.

Сваки приперак какапоа на Новом Зеланду има систем за праћење и надзор. Чувари сваке ноћи обилазе пилће. Узгајају их на два изолована острва на којима нема предатора, али им је намера да их врате у природно станиште. Међутим, по мишљењу стручњака то ће бити могуће тек када популација достигне 500 примерака.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво