Месец је увек имао обиље воде?

Научници су сазнали да на Месецу има воде и то у изобиљу, и да се скрива у његовом подземљу, само неколико метара испод површине сателита, пише "Science Alert".

Вода под лунарном површином и раније је била уочена, али су научници сматрали да се ради о нечему другом.

Тако је летелица „Касини“ регистровала воду у траговима, када је 1999. године пролетела поред Месеца.

Насина сонда „Дип Импакт“ такође ју је детектовала приликом прелета 2009. године, као и индијска сонда „Чандрајан-1“.

Али, извор те воде био је непознат, а научници су претпоставили да ју је тамо донео сунчев ветар или пролазни метеороид.

Нису сматрали да је могуће да Месец има толико воде, али су најновија истраживања открила да таква опција итекако постоји.

Летелице Насе, „Лунар Атмосфер“ и „Даст Инвајрнмент Експлорер“, 2013. и 2014. године кружиле су око нашег сателита и прегледавале изузетно разређену атмосферу Месеца.

Забележиле су 736 детекције воде од којих се значајан део подударао с познатим налетима меторида.

Годишњи губитак воде од 200 тона 

„Према нашој анализи релативно високог интензитета детекције воде, количина воде је 5,4 до 12,8 пута већа од ударне масе. Стога, ударна маса не може сама по себи бити главни извор уочене воде јер вода у њој чини само неколико десетина до неколико одсто укупне масе“, написали су истраживачи у најновијој студији.

Анализирајући количину детектоване воде, научници су закључили да су површински центиметри лунарног реголита (кора Месеца) суви као „кост мумије“.

Међутим, ако се потражи мало даље, на дубини од најмање три метра, наћи ћемо равномерно расподељену воду, у концентрацијама до 0,05 одсто. На Земљи би се то сматрало сувим тлом, међутим оно није у потпуности лишено воде као што се то пре мислило.

Вода је можда чак била присутна и приликом формирања Месеца, сматрају научници. 

Стручњаци су израчунали колико се годишње губи воде приликом удара тела (метеорида) у површину Месеца и дошли су до тога да се ради о значајној количини од 200 тона, што би значило да је Месец увек, или готово увек, имао обиље воде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво