„Мој посао је био да спасим децу, не осећам се као херој“

Ронилац Иван Караџић каже да подвиг спасавања 12 дечака у тајландској пећини, у којем је учествовао, не доживљава као херојско дело, већ као испуњавање свог позива.

Цела планета је прошлог лета стрепела над судбином 12 дечака и њиховог тренера заробљених у поплављеној пећини на Тајланду. Они су тамо били заробљени две недеље, а акција спасавања, у којој је учествовало 90 спасилаца из целог света, трајала је четири дана.

Један од њих био је Иван Караџић, који се у Београдској хроници присетио спасавања деце.

„Мој живот се умногоме променио од тог догађаја. Сигурно да не бих био овде да се то није десило. Мислим о томе сваког дана“, каже Караџић.

Према његовим речима, први пут када је угледао децу није знао да ли су жива. Једна од ствари којих су се плашили јесте да ли ће деца преживети израњање.

„Када смо пристигли на то место, сви смо се плашили да заправо нисмо дошли у спасилачку мисију, већ да ћемо извући њихова тела. Бескрајно сам срећан што није било онако како смо страховали“, објашњава Караџић.

Са децом, како каже, није остао у контакту, али их је видео после спасавања на прослави, коју је организовала тајландска влада

Наводи да се не осећа као јунак, јер се последњих 13 година живота обучавао да би био способан за овакво роњење.

„Можда звучи помало глупо, али када видите старију госпођу да јој треба помоћ да пређе улицу, мислим да је нормално да приђете и помогнете. То сам и ја урадио. Видео сам да је неко у великој невољи и била му је потребна помоћ и да ја могу да му је укажем. Не осећам се као херој“, закључио је Караџић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво