Велики подвиг научника – фотографисали црну рупу!

Црна рупа снимљена је први пут, а фотографија ће бити објављена на конференцији за новинаре у 15 часова.

Црне рупе су изузетно густи свемирски објекти чија је гравитациона вуча толико јака да ни светлост не може да јој побегне. Упркос технолошком напретку у посматрању свемира, човечанство до сада није успело да је фотографише.

То све би требало да се ускоро промени, јер је међународни научни тим најавио представљање великог научног подвига – прве фотографије црне рупе, којом је стављена на пробу и теорија релативности Алберта Ајнштајна.

Пионирски рад пројекта "Event Horizon Teleskope" (EHT), започетог пре тачно две године за задатком посматрања и покушаја фотографисања црне рупе, изгледа да је изнедрио велико достигнуће.

Оно ће бити представљено уживо на конференцијама Вашингтону, Бриселу, Токију, Шангају, Тајпеју и Сантјагу.

Научна заједница очекује да ће на конференцији бити саопштено да је пројекат успео у прављењу прве фотографије супермасивне црне рупе „Стрелац А“ у центру Млечног пута.

Тачније, требало би да је снимљен хоризонт црне рупе, односно њена ефективна граница, што је такозвана „тачка са које нема повратка" преко које ако се пређе не може ништа да јој побегне.

„Стрелац А“ је џиновска супермасивна црна рупа са масом од четири милиона Сунца.

Истраживање ће тестирати Ајнштајнову општу теорију релативности из 1915. године, која објашњава законе гравитације и њихов однос према другим природним силама.

Научници кажу да би облик сенке, према Ајнштајновој општој теорији релативности, требало да буде готово савршен круг, а ако се испостави да није, нешто није у реду са том теоријом, преноси британска агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво