Чувају Трампа, Доналда Трампа

Председник САД је вероватно најбоље обезбеђен лидер на свету. Чувају га припадници специјалне службе у оквиру Секретаријата за унутаршњу безбедност, а агенти морају да прођу тешке обуке.

Обезбеђивање америчког председника подразумева много више од спремности да реагујете у случају да неко почне да пуца. Америчког председника обезбеђују припадници Tајне службе. Центар за обуку смештен је у Мериленду. 

„Потребно је да што пре изведете особу коју обезбеђујете из зоне опасне по живот и што брже је пребаците на безбедну локацију“, каже асистент специјалног агента Тајне службе Томас Мурак.

Свих хиљаду агената Тајне службе мора да прође петодневни курс вожње за специјалне агенте, на траци дугој 550 метара. Али ни тада нису потпуно спремни да седну за волан председничке лимузине, познате као Кадилак 1 или „звер“. За блиндирани ауто тежак девет тона, потребна је посебна обука.

Специјални курс за вожњу мотора теже је проћи него курс за вожњу лимузине. Мотори обично возе поред аутомобила када је време лепо.

„Тешко је возити, јер мотор има око 400 килограма и два точка и на њему морате да радите ствари које вам је тешко и да замислите“, објаснио је Лојд Јамас, агент Тајне службе.

Али то нису једини двоточкаши које агенти Тајне службе треба да знају да возе. Морају савладати и специјалне технике за управљање теренским возилима, па чак и малим колима за голф на батерије. А ту је и председнички аутобус "Ground Force One".

Обука прати развој ауто-индустрије

Будући да су ивичњаци различити у свакој земљи, агенти Тајне службе се обучавају на улицама у којима је пут састављен из два дела, како би савладали вожњу преко различитих ивичњака.

Формална обука агената Тајне службе почела је седамдесетих година прошлог века и морала је да иде у корак са развојем возила.

„Некада смо подучавали такозвано гранично кочење. Ако ваш ауто није имао кочнице које спречавају блокаду, морали сте да знате да блокирате точкове“, објаснио је асистент специјалног агента тајне службе, Томас Мурак.

Како су возила постајала стабилнија, тако је из тренинга агената Тајне службе избачен део о контроли стабилности. Напредовала је и технологија израде гума, које данас много боље иду по клизавим површинама.

Обука агената Тајне службе има и свој теоријски део. Ту су и симулације догађаја попут инаугурације, када се председничка лимузина креће много спорије него што је уобичајено, што повећава и безбедносни ризик.

Тајна служба не обезбеђује само америчког председника и потпредседника, чланове њихових породица, бивше председнике и прве даме већ и стране лидере који долазе у Америку, као и председничке кандидате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво