Белоглави суп Добрила долеће у Србију на крилима – авиона

Заједничким настојањима представника државних и стручних установа и организација Србије и Турске остварени су сви предуслови за сигуран повратак јединке белоглавог супа назване Добрила, птице која је из Србије одлетела у Турску.

После дугог лета, онемоћалој и изгладнелој птици мештани у Турској су више пута покушали да помогну да самостално одлети. Међутим, како се птица није опоравила, привремено је збринута, и започело се са акцијом њеног повратка у земљу порекла, у матичну колонију на Увцу у Србији.

Посредством Амбасаде Турске, и уз помоћ амбасадора Републике Турске у Србији, Његове екселенције Танжуа Билгича, турска авио-компанија „Туркиш ерлајнс“ је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфа до Истанбула, а затим и до Београда, тако да се Добрилин повратак очекује у петак, 12. априла, у касним поподневним сатима.

Издавање извозне CITES дозволе реализовало је Министарство пољопривреде и шумарства Републике Турске, а увозне CITES дозволе Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Следи и документарни филм 

Захтев за прикупљање документације иницирала је невладина организација „Фондација за заштиту птица грабљивица“ из Београда, а добијање дозвола реализовао је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду.

Мишљење за издавање дозволе са мерама поступања и збрињавања белоглавог супа до потпуног опоравка издао је Завод за заштиту природе Србије, а транспорт до волијере и бригу о Добрили до пуштања у природу обезбеђује управник заштићеног подручја Резерват „Увац“ из Нове Вароши.

Процедуру повратка птице обавиће Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у складу са мерама које је Завод за заштиту природе прописао.

Птица ће по доласку на Аеродром „Никола Тесла“ у Београду прво проћи царинску и ветеринарску контролу, након чега ће директно бити пренесена у прихватилиште. Следи још један ветеринарски преглед, на основу кога ће бити урађен извештај, а затим и даље стручно праћење током боравка у прихватилишту све до стицања услова за повратак птице у природу, о чему ће такође одлучивати стручњаци.

Током боравка птице у прихватилишту неопходан је стални ветеринарски надзор, одговарајућа исхрана и поступање са јединком на начин који би омогућио што успешнију репатријацију.

О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију компанија „Туркиш ерлајнс“ ће снимити документарни филм.

Повратак птице авионом је једини начин да се птица врати кући, будући да су је у неколико наврата збрињавали турски ветеринари. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара