Шта квари забаву забавним парковима у Кини

Кина има више од 2.500 тематских паркова, од чега је 300 великих. Реч је о инвестицијама од више од 66 милиона евра. Ипак, велико улагање не мора да значи да ће паркови остварити висок профит.

Тематски парк „Хелоу Кити“ у центру Шангаја пун је љупких маца – велике лутке, аркадне игре, чак и „Хелоу Кити“ ресторан. Овај тематски парк на три спрата први је довео „Хелоу Кити“ у Шангај, комбинујући најпознатију мацу на свету са класичним локалним елементима.

Сваке године посети га око два милиона људи. Ово је поприлично велики број, али менаџерка признаје да сам број посетилаца не гарантује успех. Главно питање је како осигурати да посетиоци дођу поново.

„Сви тематски паркови имају велики број посетилаца, али на тржишту не могу сви да преживе. Покренули смо интерактивне игре које доносе поене и сезонске карте за наш парк, па се надамо да ће се наши посетиоци редовно враћати“, каже Хонг Руићи, управница тематског парка „Хелоу Кити“ у Шангају.

Број туриста који посећују кинеске тематске паркове забележио је велики раст претходних година. Кинески паркови чине четвртину свих посета тематским парковима на свету.

Али велики број посетилаца не значи нужно и велики профит. Испоставило се да у Кини зарађује само њих 10 одсто.

Ако паркови попут „Хелоу Кити“ имају проблема да врате посетиоце, у онима без познатих ликова ситуација може да буде само лошија.

У Кини су отворене хиљаде тематских паркова, али су многи и затворени. Тако је забава завршена за филмски парк „Ванда“ у Вухану.

Иако је имао много медијске пажње, банкротирао је и затворен 19 месеци након отварања. Стручњаци сматрају да је проблем што не могу сви паркови да понуде популарне ликове и немају јасан план, попут „Дизниленда“ или „Јуневерзал студија“.



„Тренутно 80 одсто свих прихода од тематских паркова у Кини долази од улазница. Поређења ради, слични паркови у свету зарађују од улазница тек 20 до 25 одсто. Тематски паркови у Кини се усредсређују на погрешне приходе. Могли би да појачају малопродају хране и пића. Одатле недостатак профита услед лошег планирања“, објашњава аналитичар тржишта Цино Хелмлингер.

Светска истраживачка компанија „Евромонитор интернешенел“ процењује да ће до 2020. године Кина постати највеће тржиште тематских паркова на свету, са дневном посетом од 330 милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара