Пронађена мумија египатског свештеника стара 2.500 година

На древном гробљу јужно од Каира, у једном од три запечаћена саркофага, пронађена је мумија високог свештеника, стара 2.500 година.

Египтолог Захи Хавас и његов тим отворили су три запечаћена саркофага. У једном од њих се налазила добро очувана мумија моћног свештеника, умотаног у лан, са златном статуом богиње Изиде, преноси Ројтерс.

У преосталим саркофазима тим је пронашао женску мумију украшену плавим перлама и оца у породичној гробници.

Проналазак је откривен уживо на каналу Дискавери.

Тим је на гробљу у Минији такође пронашао ретку воштану главу. Археолози су открили локалитет пре годину и по дана, а ископавања се настављају.

„Стварно верујем да овај локалитет треба претраживати најмање у наредних 50 година“, рекао је Хавас Ројтерсу дан уочи отварања саркофага. Чувени стручњак за старине, познат и као „краљ пирамида“ очекује да на том месту буде откривено још гробова.

Хавас је подсетио да је 1927. године на истом продучју пронађен огроман саркофаг од кречњака и смештен у Египатски музеј у Каиру, али да је локалитет после тога заборављен.

Међутим, пре две године, неовлашћени копач је уочен на локалитету, што је био знак археолозима и ископавање је почело, објаснио је Хавас.

Захи Хавас одржао је два предавања у Београду током децембра 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво