Дођи да слушамо плоче – млади све чешће траже албуме на винилу

Ниш је после две деценије добио продавницу плоча, а интересовање за издања на винилу је све веће. Продавци кажу да су изненађени што се све више младих људи интересује за плоче.

Да је реченица „Дођи да слушамо плоче“ поново актуелна и да су издања на винилу поново у моди, потврђује продавница плоча, коју је Ниш добио после 20 година. Ту су, поред половних плоча, и оне најновије које су све чешће и код нас, а посебно у свету.

Власници радње кажу да топлина звука коју доноси винил, није могућа код це-деа.

„Знам многе аудиофиле који тврде да је диск и даље ОК. За мене, ограђујем се, за мене је плоча носач са најприроднијим звуком и сматрам да не постоји бољи“, објашњава Момчило Цветковић, сувласник продавнице.

Један од најпознатијих нишких ди-џејева Дејан Гавриловић подсећа да је у свету, продаја плоча порасла за скоро 40 одсто и да се то рефлектује и код нас. Разлог је, како каже, то што су се љубитељи музике заштитили дигиталног звука.

„У задње време за осам од 10 наступа које имам људи ме зову да пуштам ту музику са плоча што је до пре две-три године било другачије. Сада све више људи траже да пиштам музику са тих плоча“, прича Гавриловић.

Певач групе „Византија“ Милош Аранђеловић има више од 1.500 албума. Плоче сакупља више од 20 година, а каже да је схватио да је колекционар када је исту плочу купио два пута. За разлику од дискова, истиче, плоче захтевају посвећеност музици.

„Зато сад клинци немају неког стрпљења да чују цео албум 70 и нешто минута. Пре си имао 40 минута, 10 хитова и знаш на чему си, сад имаш 70 минута један хит на диску сад се практикује тако“, каже Аранђеловић.

Дигитална музика је током деведесетих победила аналогну. Међутим, це-де плејери никада нису били статусни симбол. Грамофон и нова плоча и данас су добар повод за дружење и уживање у музици.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво