Завирите у филм „Валтер брани Сарајево“ у истоименом музеју

Музеј „Валтер брани Сарајево“ посвећен култном филмском остварењу редитеља Хајдурина Шибе Крвавца, отворен је у Сарајеву, на Дан главног града Босне и Херцеговине.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака рекао је на отварању, да Музеј симболише вредности града Сарајева, антифашизам, и да ће допринети и развоју туризма, као једне од најбрже растућих привредних грана.

Премијер Федерације БиХ, Фадил Новалић, рекао је да је Музеј посвећен филму и историјској личности Владимира Перића Валтера, чувеном припаднику Покрета отпора и антифашисти из Другог светског рата.

С обзиром на то да је догађај изазвао велики интерес у читавом региону, Новалић је приметио да то значи да су Сарајево и БиХ увек били, како је рекао, средина и држава која окупља људе и народе.

„То јесте једна од улога културе која може помоћи да с више разумевања комуницирамо сви заједно у овом делу Европе“, рекао је Новалић а пренео Фонет.

Новалић је честитао рођендан Сарајева култном реченицом из филма: „Видите тај град, то је Валтер“.

Како је речено на отварању, већ влада велико интересовање из градова у региону, а посебно код туриста из Кине.

Свечаности су присуствовали бројни гости, амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг, као и породица покојног глумца Велимира Бате Живојиновића, који је играо главну улогу у филму Валтер брани Сарајево.

Породица Живојиновић поклонила је Музеју ручни сат који је Бата добио на поклон.

У Музеју су налазе делови ентеријерне филмске сцене, оригинални реквизити из филма, као и воштане фигуре глумаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво