У част своје другарице, српске бајкерке покренуле глобалну акцију

Први пут у историји мотоциклизма одржава се Међународна женска мото-штафета, која је кренула 27. фебруара из Шкотске, а прошла је Француску, Италију, Шпанију, Португал, Андору и Северну Македонију. Даме из Србије возе и за све жене које се боре против рака.

Пратећи штафету, Аустралијанку Колед Тиндал Евелинг пут је нанео у Србију, где је наишла на топао пријем. Каже да су српске бајкерке урадиле сјајан посао организујући део манифестације кроз нашу земљу.

„Подршка долази са свих страна, од бајкерки до спонзора. Веома сте гостопримљиви. Јуче смо обишли неколико лепих локација, видели цркве, а и данас настављамо. Било је ово веома позитивно искуство за мене“, каже Евелинг.

Колед планира да обиђе 90 земаља. Кренула је из Шкотске, а ово јој је 42. дан вожње. Аустралијанка намерава да испрати штафету до краја, односно да направи пун круг до њеног почетка у Великој Британији.

Следећа станица је Мађарска, а тренутно је штафета у Србији, што су наше бајкерке искористиле да промовишу један посебан циљ.

„Ми смо на локалном нивоу мало променили тај глобални циљ штафете. Прва идеја је била да се скрене пажња на бројност жена у мото свету, како би се утицало на то да се обрати више пажње да се мотоциклистичка опрема прилагоди и за жене. У Србији смо одлучили и да оплеменимо тај циљ и пажњу медија усмеримо и на значај превентивних прегледа у борби против рака“, објашњава Ана Раџић.

Непосредан повод за ово била је смрт њихове колегинице Оливере Павловић, која је после осам година изгубила борбу са канцером. Њој је и посвећена вожња. Због тога су и одлучиле да носе розе мараме око руку, да би скренуле пажњу на значај превентивних прегледа.

„Жене на овим просторима најмање мисле на себе. Ако у томе да када виде мотоцикл помисле на себе и ако спасимо макар један живот, наша мисија је успела“, истиче Ана Раџић.

Оно што је посебно охрабрујуће јесте што је иницијатива српских бајкерки прихваћена на светском нивоу, па су тако све учеснице у бившој Југославији носиле розе мараме.

Још једна важна ствар на коју бајкерке скрећу пажњу јесте важност безбедне вожње и обавезног коришћења пуне опреме – чизме, штитнике, јакне, кациге...

„Стално понављамо да мора да се носи опрема, која ће у неким тренуцима неком спасити живот. Увек треба пазити на себе“, додаје Марија Петровић.

Указује и на рањивост мотоциклиста уопште, предрасуде које се према њима гаје и истиче да су возачи и возачице двоточкаша криви тек у 20 одсто удеса.

У јуну ће бити организован и едукативни мото-камп за жене.

„Иако има доста мото-кампова у којима су добродошле и жене, желеле смо да направимо један у којем ћемо моћи да се упознамо. Пре свега зато што је нас јако мало и јако се тешко налазимо. Испрва смо мислиле да направимо за нас овде, али се девојкама из региона и иностранства се допала идеја, па ћемо имати и гошће“, каже Тијана Губеринић.

Главна идеја кампа јесте да девојке науче нешто ново о својим мотоциклима, па ће у кампу бити радионица у којој ће се учити о основном одржавању, као и полигон за вожњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво